Bu sayfadaki içerik, Adobe Flash Player'ın daha yeni bir sürümünü gerektiriyor.

Adobe Flash player Edinin


GÜNDEM POLİTİKA DÜNYA EKONOMİ SPOR 18 Ağustos 2016
Enflasyon çift hane sınırında
Tüketici fiyatları ağustos ayında ortalama binde 1 oranında arttı. Bu artış oranı kabaca beklentilere paralel olsa da geçen yılın aynı ayındaki artışın üzerinde olduğu için yıllık enflasyon da yüzde 9.3'ten 9.5'e yükseldi. Aynı zamanda üretici fiyatlarında yıl başından beri görülen düşüş trendi de ağustos ayında sona erdi ve yurt içi üretici fiyatlarında yıllık enflasyon yüzde 9.5'ten 9.9'a yükseldi. Her iki endekste de yıllık enflasyon göstergeleri yüzde 10'a, yani çift basamak psikolojik sınırına yaklaşmış durumda.

Enflasyonda son birkaç ay gelişmelerini değerlendirecek olursak, geçen yılı yüzde 7.4 seviyesinde, yani hedefin 2.4 puan üzerinde kapatan tüketici fiyatları enflasyonu mayıs ayında yüzde 9.7'ye yükselmişti. Haziran ve temmuz aylarında mevsimsel faktörlerin de devreye girmesiyle düşüş beklenirken, döviz kurundaki oynamaların hala fiyatlar üzerinde etkili olması nedeniyle düşüş sınırlı oldu ve enflasyon yüzde 9'un altına inemedi. Ağustos ayında tüketici fiyatları yıllık enflasyon oranında görülen 0.2 puanlık yükseliş mevsimsel olarak enflasyonun yükseldiği Eylül-Ekim dönemi öncesinde olumsuz olarak değerlendirilebilir.
Enflasyon verilerinin detaylarına bakarsak, yaz aylarında mevsimsel faktörlerin etkisi ile düşmesi beklenen ve fiyat endeksinde en yüksek paya sahip gıda ve alkolsüz içecekler grubunda fiyatların ağustos ayında yüzde 0.9 oranında arttığını, böylece yıllık fiyat artışının yüzde 14.4'e ulaştığını görüyoruz. Bu yükseliş sonucunda, bu grubun yıllık enflasyona katkısı 3.5 puana ulaşmış. Aşağıdaki tabloda ana harcama gruplarına göre yıllık enflasyona katkı rakamlarının bir özeti yer alıyor:



Tabloda da görüldüğü üzere, gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki gelişmeler ağustos ayında yıllık enflasyonda görülen artışı büyük oranda açıklıyor. Buna karşılık ulaştırma, giyim ve ayakkabı gibi gruplarda görülen düşüşler enflasyondaki gıda grubu kaynaklı artışı bir miktar telafi etmiş ancak yeterli olmamış.



Son aylardaki yükselişle birlikte bütün enflasyon göstergeleri yüzde 10 sınırına dayanmış durumda. Çekirdek enflasyon göstergelerinin yüksek olması enflasyonun önümüzdeki dönemde de artabileceğine ilişkin bir sinyal. Bu göstergeler yönünü aşağıya çevirmeden de Merkez Bankası'na faiz indirimi yönünde baskı yapmak yanlış olur!


   
2014-09-04
YORUM YAP
Yorumlarınız onaylandıktan sonra yayına verilecektir. Uygun görülmeyen yorumlarınız yayınlanmayacaktır. Yasal zorunluluk olarak yorum yapan ziyaretçilerimizin IP bilgileri kayıt altına alınacaktır. Teşekkürler...

  Bu yazıya ilk yorumu yapmak ister misiniz?