Bu sayfadaki içerik, Adobe Flash Player'ın daha yeni bir sürümünü gerektiriyor.

Adobe Flash player Edinin


GÜNDEM POLİTİKA DÜNYA EKONOMİ SPOR 06 Temmuz 2014
Osman TATLI
Osman TATLI kimdir?

Email: [email protected]
  YAZARIN SAYFASI
Felsefi ve İdeolojik Yaklaşımlar...
Eğitimen Felsefi ve İdeolojik Yaklaşımlar - Gerald...

Felsefeyi, yanlış bilgilendirmeler ve soyut düşünmeyi sevmemekten; ideolojileri, geleneksel kültürün kalın çizgilerinden dolayı soğuk ve mesafeli bir tutum takınıyoruz. Belki politik-siyasi yansımalardan ve yaşananlar nedeniyle ideolojilere antipati duyuyoruz. Felsefe ise hayatımızın bir yerine oturtamadığımız ve eksik-yanlış bilgilendirme nedeniyle, dinle çatışan yönü nedeniyle dışlama nedeniyle tercih etmiyoruz. Böyle olsa da farkında olmadığımız doğrudan olmasa da dolaylı olarak bu iki objenin etrafında dönüyor hayatımız.
 

Felsefe ve ideolojiler bizim kültürümüzün ürünü değil. Dışardan gelen tesirlerin bıraktığı yansımaların izlerinden oluşuyor. Bundan olsa gerek toplum olarak felsefelere ve ideolojilere sahip çıkmadık. Sahiplenenlerin çoğu ise ideolojilerin öğretisi üzerinde ciddi donanımlara sahip olamadılar. Kökleri dışarıda olmasından mıdır bilinmez ama bizde ideolojiler slogan olarak dar bir çerçeveye hapis edildi. İdeolojilerin takipçilerin yetersiz okumaları, tepkisel sahiplenmeler ciddi araştırmaların önünü tıkadı. İdeolojiler çok yönlü incelemeden yoksun kalınca ideolojileri her yönüyle sunmaya çalıştığı fikirlerden habersiz kalındı.

Habersiz kalınan en önemli konulardan biri de insan yetiştirmenin temeli olan eğitimdir. İdeolojilerin eğitim politikası, ideolojilerin eğitimden ne anladıkları ve eğitime yönelik düşünceleri üzerinde durulmadı. Durulmadığı gibi insanların sormak için akıllarına bile gelmedi. Nedeni ise, ideolojilerin siyasi platformla sınırlandırılmasıdır. Unutulsa da, ihmal edilse de felsefenin ve ideolojilerin eğitimle ciddi olarak ilgilendiğidir.

Gerald C. Gutek, felsefe ve ideolojilerin eğitimle ilgili boyutunu 'Eğitime Felsefi ve İdeolojik Yaklaşımlar' adlı çalışmasında toplamış. Gutek, felsefenin eğitimle ilişkisini izah ettikten sonra, 'İdealizm ve Eğitim', 'Realizm ve Eğitim', 'Natüralizm ve Eğitim', 'Pragmatizm ve Eğitim', 'Var oluşçuluk Ve Eğitim', 'Felsefi Analiz Ve Eğitim' gibi felsefi akımların eğitime yönelik kuramlarını ele almış.

İdeoloji ve eğitim ilişkisinin izahından sonra, 'Liberalizm ve Eğitim', 'Konservatizm Ve Eğitim', 'Ütopyacılık Ve Eğitim', 'Marksizm Ve Eğitim', 'Rotalizm ve Eğitim', 'Kuram Ve Eğitim', 'Essensializm Ve Eğitim', 'Perennializm Ve Eğitim', 'Progressivizm ve Eğitim' başlıklarıyla ideolojilerin eğitim boyutuna değinmiştir.

Yazar, eserini öncelikle öğretmen eğitimi programındaki eğitim felsefesi ya da eğitimin kültürel temelleri gibi derslerde kullanılmak üzere tasarlamış olmakla birlikte içerdiği konular nedeniyle eser eğitim felsefesinin yanı sıra eğitim sosyolojisi, eğitim tarihi alanlarında ve eğitimle ilgili diğer dersler ve yapılacak araştırmalarda yararlanabilecek temel bir kaynak olma özelliği taşımaktadır.

Eser, felsefi sistemlerin, ideolojilerin ve kuramların baz aldıkları kavramları irdeleyip, kapsamlı olarak açıklanmıştır. Bu da felsefi ve ideolojik sistemleri arasında karşılaştırma yapma imkanı sağlamıştır.

Eser, ideolojilerin ve felsefi akımların eğitim boyutuna derli ve toplu olarak ele alması açısından önemlidir. Eser hem eleştirel boyutu hem de detaylı anlatılışı birçok konuda merakımızı giderilmesine yardımcı olacak ve bilmediğimiz konulara yeni kapılar açacaktır. Elimizin altında bulunması gereken bir kaynak mahiyetindedir.

Künye:

Kitap: Eğitime Felsefi Ve İdeolojik Yaklaşımlar

Yazar: Gerald C.Gutek

Yayınevi: Utopya

Baskı: II, Ekim 2001

Çeviri: Doç. Dr. Nesrin Kale sayfa: 353


 



   
2014-04-03
YORUM YAP
Yorumlarınız onaylandıktan sonra yayına verilecektir. Uygun görülmeyen yorumlarınız yayınlanmayacaktır. Yasal zorunluluk olarak yorum yapan ziyaretçilerimizin IP bilgileri kayıt altına alınacaktır. Teşekkürler...

  Bu yazıya ilk yorumu yapmak ister misiniz?



yazarın diğer yazıları