Bu sayfadaki içerik, Adobe Flash Player'ın daha yeni bir sürümünü gerektiriyor.

Adobe Flash player Edinin


GÜNDEM POLİTİKA DÜNYA EKONOMİ SPOR 06 Temmuz 2014
Salih Sedat ERSÖZ
Salih Sedat ERSÖZ kimdir?
1956 Konya Akören doğumluyum. Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Biyoloji bölümü mezunuyum. 4 yıl gazetecilik, 15 yıl öğretmenlik ve idarecilik, 1 yıl Konya İl Kültür Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediyesinde 16 yıl Genel Sekreter Yardımcılığı ile Daire Başkanlığı görevlerinde bulundum. 1978 yılından itibaren Türkiye’de Yarın ve Merhaba gazetelerinde yazdım. Bir yıldır da Memleket gazetesinde yazıyorum. Evli ve 4 çocuk babasıyım.
Email: [email protected]
  YAZARIN SAYFASI
Konya'da sandıktan ne çıktı?
Yerel seçim sonuçları ile ilgili geçen hafta kaleme aldığım yazımda, 'milletimizin seçimlerde kendi iradesi dışında hiçbir iradeyi ve vesayeti kabul etmeyeceği' mesajını verdiğini açıklamıştım. Bu yazımda da seçimde Konya'nın verdiği mesajı ve sandık yolu ile Konya'nın ne dediğini, yani Konya'da sandıktan ne çıktığını değerlendirmeye çalışacağım.

Konya'dan, öncelikle tüm ülke çapında olduğu gibi, 'geçerli olan tek iradenin millet iradesi olduğu' ve paralel yapı başta olmak üzere her türlü vesayete karşı olunduğu mesajı daha da gür bir şekilde çıktı.

Daha da gür bir şekilde diyorum çünkü Konya'dan iki Türkiye rekoru çıktı.

Karatay ilçemiz  %76,6 oyla sadece ilçeler bazında değil, tüm seçim bölgeleri içinde Türkiye rekoru kırdı ve halk iradesini en güçlü bir şekilde haykırdı. Aday belirleme sürecinde değiştirilmesi teklif edilen Mehmet Hançerli, adaylığını koruduğu gibi Türkiye genelinde en yüksek oyu alan Başkan oldu. 

Tüm ülke çapında, Ak Parti'ye verilen oyların genelde Recep Tayyip Erdoğan'a verildiği bir gerçek... Ancak oluşan ve gelişen bazı şartlar bu oyun üstüne ilaveler yapabiliyor. Konya'da bu seçimde bunu gördük. 2009 yerel seçimlerinde Ak Parti'ye %67,7 oranında oy çıkan Karatay'da aynı adayla 2014'de %76,6 oy çıkıyorsa 9 puanlık bu artış, hem Başbakan'a hem de Başkan'a olan güvenin arttığı anlamına gelir.

İkinci rekor Büyükşehir'den geldi. Konya, %64,3 oy oranı ile en yüksek oyu alan Büyükşehir oldu. Ayrıca tüm iller arasında da Rize'den sonra ikinci oldu. 2009 yerel seçimlerinde %68 oy alan Konya Büyükşehir bu seçimde yaklaşık 4 puanlık bir düşüş göstermiştir. Bu düşüşün sebebinin tüm ilçe ve köylerden gelen oylardan kaynaklandığı görülmektedir. Zira merkez ilçelerde Büyükşehir'e verilen oylarda 2009'a göre 3 puanlık bir artış söz konusudur.

Dikkat çeken diğer bölgemiz benim de ilçem olan ve seçimlere aday değişikliği ile girilen Meram olmuştur. Meram'da 2009'da %69,4 olan oy oranı bu defa %70,7'ye yükselmiş ve 1,3 oranında bir oy artışı meydana gelmiştir.

Konya'da ilk defa bir bayan adayla girilen seçimlerde yüksek oranda oy alınmasının sebebi, Başbakan'a olan güvenin yanında başörtüsüne verilen destektir. Bir zamanlar ülkemizde 2.sınıf insan muamelesine tabi tutulan başörtülülere sahip çıktığını, Konyalı oylarıyla göstermiştir.

Selçuklu, seçimden oylarını arttırarak çıkan diğer ilçemizdir. 2009 yerel seçimlerinde %64,2 olan oy oranı bu seçimlerde aynı adayla 3 puan artarak %67,2'ye ulaşmıştır.

Oy artışı Başkanların başarılı olduğunun bir tescilidir ancak Oy oranının yüksekliği, sorumluluğun da yüksek olmasını beraberinde getirmektedir. Halkın yüksek oranda oy vermesi, memnuniyet yanında daha büyük hizmet beklediğinin de bir göstergesi ve mesajıdır. Büyükşehir, Meram, Karatay ve Selçuklu Belediye Başkanlarımızın bu düşünce içinde daha büyük hizmetler vereceklerine inanıyorum.

2009 yerel seçimlerine göre yarı yarıya oy kaybına uğrayarak, Konya'da ikincilikten üçüncülüğe gerileyen Saadet Partisi, bu sonucu çok iyi irdelemeli ve nerelerde hata yaptığını çok iyi değerlendirmelidir. 'Başbakanla yarıştık, rakibimiz adaylar değil Başbakandı' deyip geçmek ucuz bahanelerdir. Bana göre bu sonuç yerel şartlardan ve adaylardan daha çok partinin genel politikası ve üst düzey yönetiminin belirlediği hatalı seçim stratejisinden kaynaklanmaktadır. Milli Görüş içinden çıkıp gelen Recep Tayyip Erdoğan yepyeni bir partiyle 12 yıldır her seçimde artan bir sevgi seline maruz kalıyorsa, hâlâ Milli Görüşü temsil ettiğini söyleyen Saadet Partisi içinden de yeni, daha güçlü ve daha karizmatik bir lider çıkabilir. Önemli olan böyle bir liderin getirilmesi ve onun önünün açılmasıdır.

Konya merkez dışında da 26 ilçeyi kazanarak büyük başarı sağlayan Ak Partinin, benim doğum yerim olan ve çocukluğumun geçtiği Akören'de seçimi kaybetmesinin nedeninin aday seçimiyle ilgili olduğu kanısında değilim. Seçimden önceki Ak Partili Belediye Başkanı da dâhil olmak üzere, Ak Parti'den aday adayı olup da aday olamayan 7 ismin MHP' ye verdiği destek ile, CHP tabanının 'nasıl olsa biz kazanamayacağız, Ak Parti kazanmasın da MHP kazansın' anlayışı içinde MHP'ye verdiği destek 41 oy farkı ile böyle bir sonuç ortaya çıkarmıştır.

Konya'da seçim kazanarak Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan tüm Başkanları tebrik ediyor, seçim sonuçlarının hayırlara ve hayırlı hizmetlere vesile olmasını diliyorum. Önemli olan, kazanmaktan daha çok kazanmanın hakkını hizmetle verebilmektir.

Mutlu yarınlar efendim.



   
2014-04-10
YORUM YAP
Yorumlarınız onaylandıktan sonra yayına verilecektir. Uygun görülmeyen yorumlarınız yayınlanmayacaktır. Yasal zorunluluk olarak yorum yapan ziyaretçilerimizin IP bilgileri kayıt altına alınacaktır. Teşekkürler...

  Bu yazıya ilk yorumu yapmak ister misiniz?



yazarın diğer yazıları