Bu sayfadaki içerik, Adobe Flash Player'ın daha yeni bir sürümünü gerektiriyor.

Adobe Flash player Edinin


GÜNDEM POLİTİKA DÜNYA EKONOMİ SPOR 07 Eylül 2014
Gürbüz BATTAL
Gürbüz BATTAL kimdir?
1951 Sarıkamış Yeniköy doğumlu. 1969 yılında Kars Kâzım Karabekir İlköğretmen Okulu’ndan mezun oldu. Manisa’da 37 yıl sınıf öğretmenliği yaptı. 2006 yılında emekli oldu. 6 yıldır Manisa Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi'nde sınıf öğretmenliği yapıyor. Evli, üç çocuk babası, dört torun dedesi.
Email: [email protected]
  YAZARIN SAYFASI
Hafsa Sultan Şifahanesi...
MANİSA, HAFSA SULTAN ŞİFAHANESİ TIP TARİHİ MÜZESİ

Tarihi kayıtlara göre Sultan Camiî Külliyesi'nin bir parçası olan Darüşşifa, Kanuni Sultan Süleyman'ın Annesi Ayşe Hafsa Sultan tarafından kurulan vakıf marifetiyle yaptırılır. Külliye; cami, medrese, sıbyan mektebi, imaret, hankâh, hamam ve darüşşifadan meydana gelmiştir.

Darüşşifa, Hafsa Sultan'ın ölümünden sonra oğlu Kanuni Sultan Süleyman tarafından tamamlanır ve mesir macunu karma törenleri günümüze kadar burada yapılır.

Darüşşifa, Kurtuluş Savaşı'na kadar hastane olarak kullanılırken Kurtuluş Savaşı sonrasındaki yangından nasibini alır.

CBÜ kuruluşundan sonra 1994'te Vali Necati Çetinkaya başkanlığındaki bir toplantıda CBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı olan Dr. Ahmet Yeşil'in önerisiyle Tıp Tarihi ve Ontoloji Müzesi yapılmak üzere Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce CBÜ' ye tahsis edilir.

Rektör Tuna Taner ve Semra Öncü dönemlerinde dişe dokunur bir çalışma yapılmaz burada. CBÜ Rektörlüğüne getirilen Mehmet Pakdemirli, Tıp Tarihi Müzesi yapılmak üzere Dr. Ahmet Yeşil'i görevlendirir ve kendilerine her türlü desteği verir.

Üç yıllık araştırma ve inceleme sonucu oluşan müze, Türkiye'nin ilkleri arasında yer alan bir müze olarak dikkat çekiyor.

Dr. Ahmet Yeşil'in hazırladığı ve Zafer Kalkınma Ajansı'na sunulan ' 500 Yıllık Şifahane, Tıp Tarih Müzesi ile Hayat Buluyor Projesi' ile 30 Kasım 2013'te ' Tıp Tarihi Müzesi' olarak hizmete açılır ve ziyaretçi akınına uğrar. Her günü saat 10,00-22,00 arası açık olan müzeye açılışından nisan başına kadar 30 bin ziyaretçi gelir.

Müzenin avlu kısmında, Manisa'da doğmuş veya Manisa'da hizmet sunmuş Manisa halkının beyninde yer etmiş değerli hekimlerin fotoğraflı özgeçmişleri sergileniyor.

Odalar, Tıp tarihi, talim dershanesi; tıbbi aletler ve tıp el yazmaları odası; dağlama, göz cerrahi katarakt ameliyatı odası; akıl ve ruh sağlığı terapi odası; mesir karma bölümü; muhabbet, meşveret odası; deva, ecza ve otacı odası şeklinde düzenlenmiş.

Osmanlı tıbbında ne varsa hepsinin yansıtılmaya çalışıldığı odalarda o dönemde kullanılan tıbbi aletler, elyazması eserler, 500 yıllık şifa kapları, Osmanlı döneminin tedavi yöntemlerini canlandıran balmumu heykeller ve ilaçlar sergileniyor. Ayrıca tıp tarihiyle ilgili animasyonlar odalardaki televizyonlarda izlenebiliyor.

Tıp tarihiyle ilgili önemli dokümanlara sahip olduğu için CBÜ Tıp Fakültesi öğrencileri de tıp tarihi derslerini tatbiki olarak burada yapabilecek.

Ayrıca müzede 'Tıp Tarihi Kitaplığı' oluşturuluyor.

Müze, 700 bin lira harcanarak maliyetinin üçte biri bir fiyatına mal olur ve Manisa ekonomisine 200 bin liralık katkı sağlar.

Müzede, Hat Sanatçısı Arkın Ongan'ın 25, Minyatür Sanatçısı Suna Deveci'nin 72 minyatür eseri yer alıyor. Naht işlerini naht sanatçısı Serdar Sabay ( Naht; tahta zemin üzerine tahta kabartma sanatı.) tüm kapı üstü yazıları ve kitabeyi yazmıştır. Heykeller, Gazi Balmumu- Silikon Heykel Grubuna yaptırılmış.

Bu konuda görüşüne başvurduğum Müze Müdürü Dr. Ahmet Yeşil, ' Manisa tarihi hafızasında bu Darüşşifa ayrı bir öneme sahip. Manisa'da toplumsal hafızanın önemli bir değerinin yaşatılması için ciddi ve gerçek bir tıp tarihi Müzesi hazırladık. Modern ve teknolojik donanım sağladık. Burasını sadece müze olarak değil, aynı zamanda bazı etkinliklerin de yapılabileceği bir merkez haline getirdik. Burada çeşitli kurslar düzenlemeyi planlıyoruz. Müze var olduğu sürece buranın Manisa'nın tarihi bir yeri olduğu kadar insanların buluştuğu sanat ve kültür etkinlikleri yeri olmasını arzu ediyoruz ve bu yönde çalışma ve planlarımızı yapıyoruz.

Manisa'nın yüz akı kurumlarından birisi haline getirilen bu güzide kuruma (müzeye) Büyükşehir ve Şehzadeler Belediyelerinin de ilgi göstermesi gerekecektir.

Atıl bir binadan Manisa'ya böylesine güzide bir kurum kazandıran CBÜ Rektörü Mehmet Pakdemirli ile Müze Müdürü Dr. Ahmet Yeşil'e teşekkür ediyor çalışmalarında başarılar diliyorum.

Kalın sağlıcakla.




   
2014-04-14
YORUM YAP
Yorumlarınız onaylandıktan sonra yayına verilecektir. Uygun görülmeyen yorumlarınız yayınlanmayacaktır. Yasal zorunluluk olarak yorum yapan ziyaretçilerimizin IP bilgileri kayıt altına alınacaktır. Teşekkürler...

  Bu yazıya ilk yorumu yapmak ister misiniz?



yazarın diğer yazıları