Bu sayfadaki içerik, Adobe Flash Player'ın daha yeni bir sürümünü gerektiriyor.

Adobe Flash player Edinin


GÜNDEM POLİTİKA DÜNYA EKONOMİ SPOR 05 Temmuz 2014
Halil İbrahim AKGÜN
Halil İbrahim AKGÜN kimdir?

Email: [email protected]
  YAZARIN SAYFASI
23 Nisan ve Köy Çocukları...
23 Nisan 1923'te Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye cumhuriyeti cocuklarına ve dünya cocuklarına armagan olsun gelecek umut cocuklarda diye dünyada ilk kez cocuk bayramı ilan etmişler Türkiye büyük millet meclisi kararı ile ne güzel demi..

Tüm dünya cocukları ile 91 yıldır hep umut olmuşlar hep coşku ile yarınlara taze filiz olmuşlar köy mezra mahalle sokak evlere bayraklar asılmış o gün 23 nisan..

Baharın tüm tonlarının dogada haykırdıgı yemyeşil dogada pırıl pırıl neşeli o cocuklar ne kadar güzel. kalpleri pır pır etsede, farklı şiirler okusalarda ,sıra sıra olup pür telaş icinde aileleri ile birlikte topluca ilk bayramlarını kutlamak o neşeyi paylaşmak ne güzel..

İşte şimdi cocuklar şimdi cok şanslı cumhuriyet kurulmuş bayram ilan edilmiş de nerde okul nerde ögretmen nerde kitap nerde bilgi nerde nerde hele hele o garip fakir anadoluda taaa okullar özellikle 1945 den sonra başlamış tek tük okullar köylere  gelmiş belki şehirlerde deel ama köye okullar cok zor şartlarda gelmiş ama zor şartlar o yıllar.

 Hane halkı kalabalık ve yetim cocuk bol garip cocuk bol aileler gecim derdi cok iş yok aş yok ziraar tarım toprak işlemek cok zoor makine yok traktör yok imkanlar bi okadar kısıtlı yok yok ne ararsan yok ama tek şey var özgürlük hürriyet var işgal yok düşman  şimdilik yok esaret yok işte tam bu yıllarda kalkınmada egitimde sanaileşmede yeni yeni faprikaların bacaları yeni tütmeye başlamıştı ve güzel ve bi okadar zoorr yıllardı ama yaşasın 23 nisan yaşasın..

İş aş az oldugu icin köylerde kasbalarda hareketlilik başlamıştı genc kuşak yeni nesil yoklukla fakirlikle mücadele yapmak icin her ailede bireyler bir bir fedakarlık ediyordu kimi yetim kardeşini okutmak icin kimi sakat gazi olan baba anaya destek icin ha bi gayret daha fazla calışmak icin nerde iş var orya amalelik olur şehir kasbalarda ikişer kişi beşer kişi bi göz ev tutup birlikte kalıp kimi tarlalarda amalelik kimi bag bellemeye kimi tugla kiremit cıkan yerlerde, kimi kahve de garsonluk,kimi tek tük de olsa  ili olmamış ozamanlar uşak ilce Kütahya ile baglı ya şeker fabrikası kurulmuş ama aksak aksak calışmış işte orada iş bulan cok şanslı cookkk..

Devlet yeni yeni yapılanınıyo hökömet binası yapılecekmiş şehrin göbegine ve yanına böyük kocaman ATATÜRK heykeli dikilecekmiş işte inşaat işte iş  başlamış  yallah

İnsanlar alın teri ile cok calışmış cok yokluk fakirlik gırla ozamanlar işte yıl 1960 demiş ve gurbet bu sefer dışa acılmış yurt dışana işci alınacekmiş iş bulma kuruma  müracat ve bekle bekle şanslı olan ya Allah deyip nazlı yarini taze bebesini bi başına bırakıp hec bilmedigi hec görmedigi gurbet ellere yola cıkmış az yol parası bulup masarrufu göze alıp otoboslara tıklım tıklım doluşup  doruuu istanbula Topkapı otobos garajı  ve sirkeci tren istasyonu mahşer yeri gibi az bi azık ile beranarı bi bavul ve canta ile kimi egik föter ile kimi sekizgen ege şapke ile kimi yemeni pocu ile yola koyulmuş garıp fakır köyden dışarı anca eskere giden  cıkmıştı bu garıpler o da ternle gece hec enmeden ordan oraya koyun sürüsü gibi işte gene öyle istiflenmiş bi şekilde sirkeci tren garında koyun gibi ölee beklşiyoz vere bekle bekle taa ki birii hooopp akedeşler hayden kakın tek sıra halinde herkes elindeki kagıdı gösterip trene b inecek anadınız demi herkez tek sıra halinde elindeki kagıdı gösterip trene binilecek tamam mııı..

İşte Böyle başladı bizim alamanya yolculugu galii.

Mecbur kaldık olum mecbur baldık..

Babamız yani dedeniz irametli biz delikanlı iken irametli oldu aklımız ermiyo cahıllık başımızda amca diye belledigimiz biri vadı nası bi amca 

ise dedeniz yani bubam hastanede tek bi başına kalmış ve orada vefat etmiş başında kimse olmadan bi başına ve ebeni götürmüş o amcamız ve devlet hastanesinde abaa sen az dur ben bi sorayım geleyim demiş,bilgili ya okumuş ya dedem irametli hem okutmuş hem de iki sefer evermiş yetim deye ve  ve işte bu amcam yukarı cıkmış dedem irametliye  bakmış orda hasta bakıcı durumu anlatmış dün he dün o dede hakkın rahmetine kavuştu başınız sagolsun.

 siz tam nesi oluyonuz. demiş.

Amcam yani bubamın kardeşi olur demiş ve aynı zamanda öz bubam gibi olur demiş.

Başınız sagolsun hemşerim..

Sagol sagol kardeş..

Hemşerim biz onu morga indirdik..

Gelen giden soran da olmayınca,bön de bekleyem de belediye ye habar verem dedi dottor bey.

Valla bön de gelmeseniz öyle olacaktı,neyse neyse geldiniz ya,ha bu amcanın,karısı filan cocugu yok mu..

Vaa vaa yengem aşagıda olanlar köyde bu aile fakir fakir garip..


E e e ..esi gardeş siz bu cenazeyi gömün ..

Nası yani..

Hani biz gelmesek napcanız dı..

Hıı işte  öyle belediye ye habar verin şimdi bunlar fakir taaa köye gidecek filan yok yok hemşerim sen yardımcı ol be gardeşim..

Eh madem sen öle deyon sen bilisin.

Şura şuraya bi imzala o zaman nereye şu ra şu ra ya tamam mı tamam..

Ve aşagıda habar bekleyen gözü yaşlı irametli ,Faden  ebemmm, nolduuu kamill olumm nelduu haa ..

Amcam,, yengee kalk kalk noldu noldu..

Dün dün vefat etmiş onlarda defin etmişler..

Başımız sagg olsun galii..

Ee,eee..netcez biz galii.

Netcez aba köye geri döncez başke yapcek bişi yokk başımız sag olsun..

Len olummm köyde cocuklara köylüye nee deycez biz haaa..

Hastanede vefat etmiş decezzz..

Ve irametli fadime ebem istasyondan taa köye gelesiye kadar kara trende kendi kendine kaderine aglamış aglamış ve sonra bunları cocuklarına anlatmış üc oglu iki gızı varmış ..Kabri de dikili taş mevkinde karadede kabristanlıgın da defnedildigini söylenmiş.o kadar.

İşte Anadoludan köyüm den ben mecbur kaldım gurbet ele cıkmaya yavrum..

Uşak,ta şeker fabrikasına girdim kampanya da calıştım..şehirde bag beline gittim,,köyde turpan ekin bicmeye üzerime yoktu hamallık yaptım ,daha neler neler ama fakirlik olum bi yorgan bi demlik yoktu ev yoktu kilim yoktu

giyecek elbise yoktu ekecek tarla yoktu beş kardeş icin bi ev bi köy dar gelyo du ne edip edip bu yurt dışı işine bel bagladık,da yola cıktık.

Ellerin memleketine vardık teee 1961 de el yaban göz yaban dil yaban bey yaban zordu emma parası eyidi netcen gali sabır sabır dedik üc beş kuruş derken az birktirip izine geldik gel git derken bi baktık ki tam otuz beş yıl olmuş de gidi  dee ne cabuk gecti o zalım yıllar bee.

Ellerin memleketinde gavur gahrı cekmek kolaymı yirmi beş yaşımda gettim atmış yaşımda geldim üc beş kuruş biriktirip cocuk cocuga ev dam dügün derken  ömür gecti sen evleneli kac yıl oldu beş yıl,ha bak ben şu zaman evlendim emma gurbet gurbet derken ömrüm hep yaban ellerinde gecti ve anan la aynı yastıga sen gadar baş koyamadık netcen gali ama cok şükür ki olum hec ama hec haram lokma eve sokmadım hepsi alın terimdir,yalan bilmem dedikodu bilmem,evime cocuklarıma akrabalarıma hep elden geldigince yardım ettim fakirlık cak zordur cokkk.

Siz siz olun cıgara icmeyin haram yemeyin gazete kitap okuyun akrabalarınıza sahıp cıkın amca dayınlara saygıda kusur etmeyin derdi..

İrametli cocuklugu köyde gecmiş yokluk fakırlık icinde göz arısı hep köy olmuş sevememiş pek şeri sevememiş gurbeti emek cekmiş torpak edinmiş yıkık ceşmeyi tarla edinmiş bag dikmiş agac dikmiş kiraz elma erik armut badem şeftali kayısı ceviz her ne varsa ikişer ücer agac dikmiş tarlanın  tam ortasına niye dersen kolu komşuya gölgesi zarar vemesin deye,emma hep derdi yoldan gelip gecen herkese yemek selbest helal derdi yazı yazcen yola ,,Hacı bayramın tarladan ne yerseniz selbest helaldır deye derdi gönlü bol du gali yaa..

Yeme,yi yedirmeyi bi cok sevedi bi sevedi ki sorma gali ..

Gahveye gide di topluma hepten cay söledii..

Dedem den bahsederdi evin önünde deve sırtı gibi bi taş beke vadı onun üstüne oturumuş paltosu omuzda yılıkca duramış da,aha öle , sarma cıgara ile verem tüttürürmüş ,tabi tütün bulu sa elde avucta yok ta sagdan soldan bulumuş ahh dedem ahh, beli bukukmüş zaten on yıl düşman elinde esir kalmış irametli, de..

Bubam şöyle derdi ahh bubamsag olsaydı da şu alaman cıgaralarından bol bol verem tütütrseydi ahhh o zamanlar yoktu be fakirlik fakirlikk cokk zor cookk derdi ..

Ama nasip be olum derdi nasip hayırlısı gali derdi..

Aha da bak ne köylü olduk ne şerlii ne alamancı  derdi bizimki baharı köyde kışı şehirde gecirirdi..

Mart iceri bubam gil köye kasım girdimi bubam gil şere  gelidii..

Ama hastalık yakasını bırakmadı netsek de tedavi filan tam kafi gelmedi beş on yıldır verem tedavi tedavi anca ömür dedigin ne ki işte beklenen son gelmiş de bizim habarımız olmamış olmamış..tarih 15,nisan2014 saat gece yarısı üce on kala hakkın trahmetine kavuştu..

Ve bi ömür böyle yarım yamalak yetti yetmedi deyip yalan dünyanın pür telaşı ile gelip gecti gari ..

İşte böle günde dostlar akrabalar komşular akadeşle koştu koştu aktı aktı şöle bi baktık ki ulee bizim ne kada da akrabamız dostumuz vamışş be hepsinden hepsinden ,,ALLAH RAZI OLSUN,, galii..

Sisli köyümün bereketli tertemiz saf bi cınarı daha   göctü allah rahmet eylesin galii.

Hadin gali bu hafta bayram hemde cocuk bayramı ya köyde de bayram başka oluyo galii..

Şimdi cocuklar coookk şanslı cookk  şimdilerde cocuk olmak varmış beee..oollleeeyyyy.

Her nekadar da tüm dünya cocukları ile ortak bi bayram havasında kutlasak da cocuklara ne kadar özen göstersek azdır cünki gelecek onların umut onların..birlik beraberlik onların.

İlim uşak,tan köyüm kırka köyünden sislerin hala dagılmadıgı yagmurların yagması ile baharın buluşması ile ortalık yeşerdi artık cimenler boyandı artık cicekler actı bag bahceler şenleniyo galii fidanlar ekiliyo bostanlar ekiliyo tammm bi ileşber köylü dogada tarlada bahcede galii haydin matem azalmasada hayat devam ediyo dostlar yeni yeni tohum atcez atcez ki dostlar gelsin birlikte yeyelim birlik olalım deye.

Salıcakla kalın en derin selam saygılar bizden galiii..

Üstadımm...




   
2014-04-27
YORUM YAP
Yorumlarınız onaylandıktan sonra yayına verilecektir. Uygun görülmeyen yorumlarınız yayınlanmayacaktır. Yasal zorunluluk olarak yorum yapan ziyaretçilerimizin IP bilgileri kayıt altına alınacaktır. Teşekkürler...

  YORUMLAR 1 sayfada toplam 3 yorum
NURİ AKGÜN
2014-04-30 17:11:55    ip: 176.43.71.???
Halil bey geçmişte yaşanmış olayları gayet güzel anlatmışsınız.Keşke hiç bu şekilde yaşanmamış olsaydı.Ama bunlardan çıkarılacak sonuçlar önemli.Akrabalık bağları ne kadar güçlü olursa,birlik beraberlik o kadar iyi olur.Bundan böylede geçmişi araştırıp yazmakta fayda var yazılarınınız için sizi tekrar kutluyorum.Nice yazılar yazmaya kaleminiz durmasın yazmaya devam.
.......................................................................................................................................................................
MUSTAFA GENÇER
2014-04-27 22:39:16    ip: 78.174.147???
İnsan hani bazen diyecek birşey bulamaz konuşamaz sadece düşünür hatta az biraz da dökülür ya ğözlerinden yaş öyle bir an işte bu yazıyı okuduktan sonrası bir konu bu kadarcasına güzel anlatılır mı acaba ve duygular bu kadar güzel ifade edilir mi eğer bu kişi Halil İbrahim AKGÜN ise kesinlikle bunu başarır işte çünkü sadece yazmaz bazen anlatır bazen dert dinler bazen de bir yardıma koşar hatta bir çok yardıma yardıma ihityacı olana nasıl yazısında bir eksik bulamadığımız gibi insanlığında da eksik ararken de zorlanırız ...saygılarımla
.......................................................................................................................................................................
MUSTAFA GENÇER
2014-04-27 22:21:22    ip: 78.174.147???
ÇOK AMA ÇOK BEĞENDİM DİYECEK BİR ŞEY BULAMIYORUM
.......................................................................................................................................................................
1
yazarın diğer yazıları