Bu sayfadaki içerik, Adobe Flash Player'ın daha yeni bir sürümünü gerektiriyor.

Adobe Flash player Edinin


GÜNDEM POLİTİKA DÜNYA EKONOMİ SPOR 29 Ağustos 2014
Fevzi GÜNENÇ
Fevzi GÜNENÇ kimdir?
1940 yılının şıra zamanında, 1 Eylül Dünya Barış Gününde Gaziantep’te doğmuşum. Öğretmenlik, metin yazarlığı, tiyatro oyunculuğu, gazetecilik, öykücülük yaptım. Sayısı 50’yi aşan sahne için çocuk oyunu, bir o kadar radyo oyunu, çocuk romanları, yüzlerce çocuk öyküsü, çocuk şiirleri yazdım. İlgi alanım çocuk edebiyatı. Ama toplumsal olaylara da duyarsız kalamadığım için sıklıkla köşe yazıları yazıyorum. Erişkinler için yazdığım edebi yapıtlarım da var. Bu bağlamda 1991 yılında Orhan Kemal Öykü Ödülü birinciliğini kazandım. Ödüller aldım bir yığın... Ulusal bir gazeteden Emekli oldum. İki çocuğum var. Ayıp olur öbürlerini saymazsam: kendileri için yazdıklarım da çocuklarım değil mi? Dünyanın dört bir bucağındaki sarı, kara, beyaz, kızıl derili olan kimileri kurşunlardan, bombalardan, kimileri açlıktan, susuzluktan, ilaçsızlıktan ölen düşlerinde bile gülemeyen, daha yaşamanın ne olduğunu anlamadan, ölen çocuklar öldüklerini bile bilemeyen çocuklar benim çocuklarım değil mi?
Email: [email protected]
  YAZARIN SAYFASI
Köşe Kapmaca, İp Atlama ve Körebe
GAZİANTEP YÖRESİNDEN  GELENEKSEL ÇOCUK  OYUNLARI (29)


KÖŞE KAPMACA

Köşe kapmaca oyunu beş kişiyle oynanır. Oyun genellikle dört köşesi bulunan boş odalarda oynanır. Bir kişi oyunun başladığını bildiren düdüğü çalar. Düdük sesi üzerine herkes bir köşe kapar. Ancak odada sadece 4 köşe ile 5 oyuncu olduğundan, oyunculardan biri ortada kalır. Ortada kalana 'Orta sıçanı' denir.

Köşe kapmayı başarmış olan oyuncular, oyuna heyecan katmak için sık sık birbirleriyle yer değiştirirler. Bu değiştirme sırasında ağır davranan biri olursa 'orta sıçanı' onun yerini kapar. Bu kez yeri kaplan oyuncu 'orta sıçanı' olur.

Oyun böyle sürdürülür.

İP ATLAMA

İp atlama oyununu bir kişi kendi kendine de oynayabilir. Ama oyunun daha eğlenceli olabilmesi için yarışmaya dönüştürmekte yarar vardır.

Bu durumda iki kişi ipi sallarken üçüncü kişi atlamaya başlar. Atlayan ipe takılınca can kaybeder. Böylece atlama sırası ikinci oyuncuya geçer.

İki kişinin ip sallayıp iki, üç hatta daha fazla kişinin atladığı ip atlama oyunları da vardır.

KÖREBE

Oyunculardan biri ebe olur. Ebenin gözü bağlanır. Bu oyun çeşitli yörelerde çeşitli şekillerde oynanır.

Bizim yöremizde gözü bağlanan ebe, çeveresindeki gözü bağlı olmayan oyunculara dokunmaya çalışır. Eğer birine dokunmayı başarırsa, ebe dokunduğu kimse olur. Oyun böyle devam eder.

Başka yörelerde körebe oyunu şu adlarla, şu şakilerde oynanıyor: SICAK SOĞUK

Diyelim ki oyun bir odada ya da sınıfta oynanıyor. Körebeden bulması istenen şey saptanır. Odanın bir köşesine saklanır. Körebe odada dolaşırken saklanan şeye yaklaştıkça odadaki öbür oyuncular 'sıcak sıcak sıcak...' diye seslenir. Körebe bulunacak şeyden uzaklaştıkça 'soğuk soğuk soğuk' diye seslenirler.

Bu oyun sınıfta sıralara vurarak da oynanır.

Alkış sesleriyle de ebe hedeften uzaklaştırılır ya ya hedefe yakınlaştırılır.


   
2014-07-02
YORUM YAP
Yorumlarınız onaylandıktan sonra yayına verilecektir. Uygun görülmeyen yorumlarınız yayınlanmayacaktır. Yasal zorunluluk olarak yorum yapan ziyaretçilerimizin IP bilgileri kayıt altına alınacaktır. Teşekkürler...

  Bu yazıya ilk yorumu yapmak ister misiniz?



yazarın diğer yazıları
- Kör Reşit Artist Olacak
- Sait Faik Ölmüş Baba
- Kendileri Yok Olup Gittiler, Adları Kaldı..
- Gitmeyenler de Var Usta
- Bir zamanlar Tak-ı Zaferler vardı
- Babamın dayıları
- Sarıt'taki Teyzelerim
- Sarıt'taki Dayılarım
- Dedem, babam amcalarım…
- Örnek insandı Necdet Güceylioğlu
- Arsızlığımızdan gülüyoruz
- Ülkü Tamer için Kutlama
- Elektrik Fabrikasının Sesi
- Buçuktan kaçırılan fırsat
- Nereye gitti o eski, alleben?
- Halkevi Kütüphanesi
- Kendirli Kilisesi, Şehir Kulübü
- Servet adında bir çocuk...
- Yıkın Tüm Ocakları -1
- Bir onlara bak, bir de bize…