Bu sayfadaki içerik, Adobe Flash Player'ın daha yeni bir sürümünü gerektiriyor.

Adobe Flash player Edinin


GÜNDEM POLİTİKA DÜNYA EKONOMİ SPOR 05 Eylül 2014
Gürbüz BATTAL
Gürbüz BATTAL kimdir?
1951 Sarıkamış Yeniköy doğumlu. 1969 yılında Kars Kâzım Karabekir İlköğretmen Okulu’ndan mezun oldu. Manisa’da 37 yıl sınıf öğretmenliği yaptı. 2006 yılında emekli oldu. 6 yıldır Manisa Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi'nde sınıf öğretmenliği yapıyor. Evli, üç çocuk babası, dört torun dedesi.
Email: [email protected]
  YAZARIN SAYFASI
Manisa'nın Yeni Cazibe Merkezi: Köprübaşı
Köprübaşı ile ilgili yazımın ilk bölümünü Belediye Başkanı Zafer Mergen'e ayırmış, yazımın ikinci bölümünde Belediye Başkanı Mergen ile İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Demir'in birlikte gerçekleştirdikleri çalışmalara ayıracağımı belirtmiştim.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Demir'in Köprübaşı'nda görev yapmasını ilçe için büyük bir şans olarak değerlendiriyorum.

Birlikte olduğumuz bir günlük sürede Ali Bey'in bilgi dağarcığının ne kadar dolu olduğunu, yöredeki işletmecilerle halkın gönlünde ne denli önemli bir yere sahip olduğuna şahit oldum.

Belediye Başkanı Mergen'in yatırımcılara verdiği destek, Ali Demir'in konuya hâkimiyetiyle birleşince yöre, yatırımcılar için bir cazibe merkezi haline gelmiş.

Bu ikilinin uyumlu çalışmaları sonucu 3-5 yıl öncesinin verimsiz toprakları üzerinde tek geçim kaynağı tütüncülük olan ilçe bugün çilek merkezi olmuş, yapılan yatırımlarla ceviz, nar, zeytin ve badem bahçelerine dönüşmüş, her bahçe 600 dönümden başlayan dev tesisler haline gelmiş.

Bu teşvik ve yatırımlarla bölgenin talihi değişiyor,  yöre ekonomisine artı değer katılırken işsizliğin önlenmesine de önemli katkıda bulunuluyor.

İlçe hudutları içerisinde 65 tavuk çiftliği kurulmuş.

Gezdiğimiz Bozkaya Tavuk Çiftliği 50 bin tavuk kapasiteliydi. 1330'er metrekarelik 2 blok olarak hizmet veriyor fason üretim yapıyordu. Çiftlikte organik tavukçuluk yapılıyor.

Erbaa Tarım'ın sahibi Murat Badem Bey İstanbul'dan gelmiş, 700 dönüm ceviz bahçesi kurarak 14.600 ceviz ağacı dikmiş. Cevizleri sulamak için 8 dönümlük alana 37 000 ton kapasiteli su deposu kurmuştu. Türkiye'nin 50 bin tonluk ceviz ithalatını önemli ölçüde düşürerek ihracat yapmayı da planlıyor. Bu işletmede, çalışanlar için konutlar ve sosyal yaşam alanları yapılması da dikkat çeken bir özellikti.

Öğretmen İsmail Hakkı Yavuz'un nar bahçesi, çok geniş alana kurulmuş. Burada Hicaz narı yetiştiriliyor. Gördes ayvası yerine Ege 22 adı verilen ayva yetiştirmeye başlamış. Yer üstü ve yer altı damlama sulama yapılıyor. İ. Hakkı Yavuz'un verdiği bilgiye göre en lezzetli meyveler göle bakan yamaçlarında yetiştiriliyor. Bölgede başta uranyum olmak üzere çeşitli madenler var. Tapu kayıtlarında bu arazilerin yabancı uyruklulara satılmayacağı şerhi var.

Türkiye'nin en büyük gül serası 30 dönümlük yere kuruluyor. Topraksız tarım hedefliyorlar. İlk ürünü sevgililer gününe yetiştirmeyi planlıyorlar. Ayrıca Saraycık hamamlarının sıcak suyundan yararlanmayı planlıyorlar. Bu işletmeyle 30 kişiye istihdam kapısı açılacak. Burada öğrendiğim bir şeyi de paylaşmak istiyorum, en iyi güller yüksek yerlerdeki seralarda yetişiyormuş

Ekostar tarım 600 dönümlük bahçede bademcilik yapmaya başlamış. Yılda 50 ton civarında üretimi hedefliyorlar.  25 000 badem ağacının dikildiği arazide Türkiye'nin badem ihtiyacının yüzde yirmisini karşılanıyor.

Karaali Tarım tarafından 2500 dekarlık alan, çilek bahçesi haline getirmiş. Yuntdağı'nda yetiştirilen çileğin 20 katı çilek üretiliyor. Bu işletmede çok sayıda işçi istihdam ediliyor.

İlçe hudutları dâhilinde zeytincilik de önemli bir yer tutmaya başlamış. 62 milyon zeytin ağacının 20 milyonu Manisa'da yer alıyor. Tutkunlar zeytincilik bölgeye damgasını vurmuş.

Tarım dışında, İvme Mermer firması, belediyenin sunduğu imkânla dünyanın en kaliteli mermerlerini çıkarıyor. Saraylı kaplıcaları ise işletmecilerini bekliyor.

Ayrıca yolda, 22 yıllık tesis olan Azer Su ürünlerini ziyaret ettik. Demirköprü Baraj Gölü'nde aynalı sazan, alabalık ve yayın balığı üretimi yapıyor. Türkiye balık üretiminin yüzde 25'ini karşılıyor. Tesis sahibi Ahmet Abdullahoğlu, pişmiş yem kullandıklarından dolayı çiftliğin gölü kirletmediğini belirtiyor.

Yılın 316 günü güneş gören bu güzel ilçe, güneş enerjisinden elektrik üretmeye çok uygun.

Gölün ilçe hudutlarında kalan kısmında tekne turu ve sportif balıkçılık yapılabilir

Belediyenin, göç nedeniyle boşalmış 3-5 kişi kalış köyleri birleştirerek yeni köyler kurma projesi de çok önemli projelerden birisi olacaktır.

Belediye Başkanı Mergen, tavukçuluk, balıkçılık, çilek, nar, badem, zeytincilik, madencilik, gül yetiştiriciliği ve termal tesis gibi alanlarda yatırım yapmak isteyenlerin belediyelerine başvurmaları halinde kendilerine her türlü kolaylığın gösterileceği sözünü veriyor ve tüm yatırımcıları Köprübaşı'na davet ediyor.

Bölgedeki tüm işletmecilere hayırlı ve bereketli kazançlar diliyor, 'Manisa o kadar güzel uyuyor ki onu uyandırmaya kıyamıyorum' ezberini bozduran Köprübaşı Belediye Başkanı Zafer Mergen'e ve ekip arkadaşlarına teşekkür ediyorum.

Kalın sağlıcakla.

29.06.2014

Gürbüz Battal

 



   
2014-06-29
YORUM YAP
Yorumlarınız onaylandıktan sonra yayına verilecektir. Uygun görülmeyen yorumlarınız yayınlanmayacaktır. Yasal zorunluluk olarak yorum yapan ziyaretçilerimizin IP bilgileri kayıt altına alınacaktır. Teşekkürler...

  Bu yazıya ilk yorumu yapmak ister misiniz?



yazarın diğer yazıları