Bu sayfadaki içerik, Adobe Flash Player'ın daha yeni bir sürümünü gerektiriyor.

Adobe Flash player Edinin


GÜNDEM POLİTİKA DÜNYA EKONOMİ SPOR 14 Eylül 2014
Gürbüz BATTAL
Gürbüz BATTAL kimdir?
1951 Sarıkamış Yeniköy doğumlu. 1969 yılında Kars Kâzım Karabekir İlköğretmen Okulu’ndan mezun oldu. Manisa’da 37 yıl sınıf öğretmenliği yaptı. 2006 yılında emekli oldu. 6 yıldır Manisa Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi'nde sınıf öğretmenliği yapıyor. Evli, üç çocuk babası, dört torun dedesi.
Email: [email protected]
  YAZARIN SAYFASI
Manisa Tarzanı Ahmet Bedevi...
Manisa'da doğmadığı halde Manisa'ya yerleşen, Manisa'yı ve yeşili seven, tüm Manisalıların gönlüne taht kuran, Manisa'yla özdeşleşen bir gönül adamı vardı bir zamanlar. Manisa Tarzanı olarak ün salan Ahmet Bedevi,1888'de Bağdat'ta doğar, Türk ordusunda askerlik yapan Bedevi, daha sonra milli mücadeleye katılır, kırmızı şeritli İstiklâl Madalyası ile onurlandırılır.

Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında Manisa'ya gelip yerleşen Bedevi, sessiz garip bir insan olarak bilinir. Belediyede süpürgeci olarak göreve başlar, bahçıvan yardımcısı ve itfaiye eri olarak çalışır.

Manisa'yı yeşillendirmek için tüm gayretiyle çalışan Bedevi, dayanılmaz sıcaklarda önce atlet ve kısa pantolon, sonraları yaz kış demeden siyah şortla dolaşmaya başlar.

Halk, üstünde yalnızca siyah bir şort olan bu uzun sakallı adamı çok sever ve 'Hacı' diye seslenir kendisine.

Spil Dağı'nda bulunan kulübesinin yanındaki topu her gün saat 12.00'de ateşlemeye başlamasıyla Hacı'nın adı 'Topçu Hacı' olur.

Günlerden bir gün ünlü Tarzan filmi gelir Manisa'ya. O günden sonra da Ahmet Bedevi, 'Manisa Tarzanı' diye anılmaya başlar. Saç ve sakalını da uzatarak kişiliğine yaraşır bir görünümle Manisalıların biricik sevgilisi olur. 

Bir spor adamıdır; yaşamıyla gençlere örnek olur. Manisa Dağcılık Kulübü üyesi genç arkadaşlarıyla Ağrı, Cilo ve Demirkazık dağlarına tırmanır. Gittiği her yerde büyük ilgi görür. Manisa dışında başka bir yerde yaşamayı hiç düşünmez.

Sinema tutkunudur. Yeniliklere açıktır; okumayı sever, elinden gazete, dergi düşmez.

Spil dağında, Topkale'deki kulübesinde yalnız yaşar. Ne yatağı, ne yorganı vardır. Üzerine gazete serdiği tahta divanda yatıp kalkar. Yaz kış soğuk suyla yıkanır. Saç ve sakalını özenle tarar, kendi eliyle çiçeklerden yaptığı güzel kokular sürer.

Ulusal bayramlara göğsüne bağladığı palmiye yaprağı üzerine İstiklal Madalyasını takarak katılır. Bundan büyük bir gurur ve sevinç duyar.

Manisa Tarzanı 31 Mayıs 1963 tarihinde gözlerini yaşama yumar. Görkemli bir cenaze töreniyle çok sevdiği Manisa'da toprağa verilir.

Manisalılar bu gönül adamını, doğa dostunu unutmaz.  Her ölüm yıldönümünde Tarzan'ı anma törenleri düzenlenir, doğa yürüyüşleri ve ağaç dikme çalışmaları yapılır.

Mezarı başında Kur'an okunur.

Anısına kitaplar, makaleler, şiirler yazılan, filmler çevrilen doğa dostu, gönül adamı Tarzan'ı rahmetle anıyorum. Mekânı cennet olsun.


   
2014-07-06
YORUM YAP
Yorumlarınız onaylandıktan sonra yayına verilecektir. Uygun görülmeyen yorumlarınız yayınlanmayacaktır. Yasal zorunluluk olarak yorum yapan ziyaretçilerimizin IP bilgileri kayıt altına alınacaktır. Teşekkürler...

  Bu yazıya ilk yorumu yapmak ister misiniz?



yazarın diğer yazıları
- Her şey dahil