Bu sayfadaki içerik, Adobe Flash Player'ın daha yeni bir sürümünü gerektiriyor.

Adobe Flash player Edinin


GÜNDEM POLİTİKA DÜNYA EKONOMİ SPOR 09 Kasım 2015
Güllü MIZRAK
Güllü MIZRAK kimdir?
GÜNAHSIZ KELEBEK Roman'ının yazarı.
  YAZARIN SAYFASI
Ebola virüsü öldürüyor!
Son günlerde adını sıklıkla duyduğumuz Ebola virüsünün hızla yayıldığını ve öldürücü bir  virüs olduğunu duyunca konuya ilişkin bir yazı yazmayı uygun buldum.  Virüsle ilgili yapılan araştırma ve çıkan haberden alıntılar yaptım. Bu virüsle ilgili herkesin kendi çapında bilgilenmesinde  fayda görüyorum.
Ebola salgınından Batı Afrika'da en az  1000 kişinin öldüğü söyleniyor!
Yeni ve öldürücü bir virüs türü olan Ebola virüsü, insandan insana ter yoluyla bile bulaşıyor!
Bu amansız hastalığın pençesine düşen hastalar kısa bir süre içinde hayatını kaybediyor.
Tıp yeni çareler buldukça, yeni- yeni hastalık üreten virüsler de oluşuyor.Dikkat edilmez, ve önlem alınmazsa hızla yayılarak insan sağlığını tehdit etmeye, toplu ölümlere bile sebep olabilir!

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Ebola virüsü ile ilgili açıklamada bulunmuş. Gine,Leone, Liberya,Veve Sierra ve Nijeryada görülen Ebole virüsü hızla yayılıyor, peş-peşe ölüm haberleri geliyor.

WHO açıklamasında virüsün hızla yayıldığından ve ölümcüm tehlike arz ettiğinden bahsetmiş.Virüsün  insanlara nasıl bulaştığı tam olarak bilinmemekle beraber, kaynağın yarasalar olduğu düşünülmektedir.Ebola virüsü, kişiden-kişiye  ter, tükürük, kan, idrar, ve temas sonucu bulaşıyor. Hastalığa yakalanan kişi virüsü birkaç değişik yolla bulaştırabiliyor.

Ebola virüsünün aşısı henüz  yok. Tedavi yöntemleri araştırılıyor. Risk altında olan kişiler sağlıkçılar, tıp görevlileri ve hasta yakınlarıdır. Bu ölümcül virüse Türkiye'de rantlanmadığı, Ülkemiz için şimdilik tehlikeli bir durumun olmadığı açıklaması yapıldı.

Ebola virüsü 1976 yılında Sudan ve Kongo'daki salgınlarda görüldü. Ebola virüsünün belirtileri, baş ağrısı, yüksek ateş, kanlı ihsal ve eklem ağrıları, bulantı, kusma, titreme, üşüme, şiddetti baş ağrısı, kas ağrısı (gövde ve sırtta özellikle),karın ağrıları olarak görülmektedir.

Ebola virüsü, ipliksi yapıda yaklaşık 80 nm boyundadır. Genetik materyali RNA'dan oluşur.Virüs bulaştıktan kısa bir süre sonra kanamalı ateş hastalığı sonucunda bağışıklık sistemi çöküyor.Pıhtılaşma fonksiyonunda bozukluk, kaçış sendromu (kanın serum kısmının damar dışına çıkması) ve şok tablosu gelişmektedir.
Hastalık ilerlediği zaman hastanın, ağız, kulak, göz ve burnundan kan geliyor.Tedavi için serum iğnesinin açtığı delikten bile kan akıyor. Hastalığın en belirgin tanımlayıcısı, vücuttan kan akmasıdır.

Ebola virüsüne yakalanan hastalar, en sonunda çoklu organ  yetmezliğinden hayatını kaybediyor.

Ebola virüsü, hastayı birkaç gün içinde öldürebiliyor.Batı Afrika'da patlak veren salgın hastalığa sebep olan Ebola virüsü, daha önce  Orta Afrika ortaya çıkmış ve çok etkili olmamıştır. Fakat Batı Afrika halkının Orta Afrika  halkına oranla daha fazla seyahat etmesi virüsün hızla yayılmasına sebep oluyor. 

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu: Ebola virüsü ile ilgili yaptığı açıklamada, Afrika'da etkili olan Ebola virüsünün ülkemizde sorun teşkil etmediğini, ancak virüsün etkili olduğu Ülke'lere seyahat eden kişilerin konu ile ilgili bilinçlendirilmesi gerektiği açıklamasında bulundu. 

Ebola virüsüne yakalanan bazı hastaların iyileşebildiği, fakat çoğu kişininde hayatını kaybettiği belirtiliyor. Bilimadamları ve araştırmacılar hastalığın etkenini ve erken tanısı için ilave tanı metotları geliştirmek için çalışmalar yapıyor.

Hastalığın yayılmasını önlemek için gereken araştırmaların titizlikle yürütülmesi ve önlemlerin alınması gerekiyor. Geçmişte yaşanan veba salgını gibi toplu ölümlere sebebiyet  vermeden ciddiye alınmalı, tedavi yöntemleri bulunmalıdır.

Ülkemiz açısından şimdilik risk oluşturmuyor olması, tehlikenin olmadığı anlamına gelmez. Konunun ciddiyetini önemsemek ve tedbir almak, risk durumunu yok etmeyecek belki ama önemli derecede,virüsten koruyacaktır.




   
2014-08-13
YORUM YAP
Yorumlarınız onaylandıktan sonra yayına verilecektir. Uygun görülmeyen yorumlarınız yayınlanmayacaktır. Yasal zorunluluk olarak yorum yapan ziyaretçilerimizin IP bilgileri kayıt altına alınacaktır. Teşekkürler...

  YORUMLAR 1 sayfada toplam 1 yorum
sinem
2014-08-15 09:28:15    ip: 95.14.112.???
tıp ilerliyor ama yeni hastalıklar ortaya çıkıyor. önceden ya bu hastalıklar vardı ama bilinmediği için yeni çıktı sanıyoruz ya da gerçekten yeni çıktılar. hangi olasılık olursa olsun maalesef tıp ne kadar ilerlerse ilerlesin hastalıklar can almaya devam ediyor. ebolanın çaresini bulsalar ne olacak ki? yarın da sebula diye bi hastalık çıkar, öbür gün de başka bişi... :(
.......................................................................................................................................................................
1
yazarın diğer yazıları