Bu sayfadaki içerik, Adobe Flash Player'ın daha yeni bir sürümünü gerektiriyor.

Adobe Flash player Edinin


GÜNDEM POLİTİKA DÜNYA EKONOMİ SPOR 10 Ekim 2013
Kerim BAYDAK
Kerim BAYDAK kimdir?
Kerim BAYDAK 01.01.1961 ADIYAMAN doğumlu. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakultesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Adıyaman’da Yenigün gazetesi ve akabinde, Güne Bakış, şu anda da Adıyaman da Yeniyol adlı gazetede günlük olmak üzere çeşitli internet sitelerinde köşe yazıları yazmakta ve şiirleri yayınlanmaktadır. Kerim BAYDAK’ın yayınlanmış eserleri: 1 - OTUZA KADAR – Roman - 2004 - Avcı Ofset ve Matbaacılık 2 - ENTERESAN KÖYÜN ENTERESAN HİKÂYELERİ – Hikâye - 2006 - Gündüz Yayınları (Sabit İNCE ödülleri 2008 Hikâye dalında 1. Mansiyon ) 3 - AĞLAMA GÜLÜM – Şiir - 2007 - Gündüz yayınları 4 - ACIYIN BANA - Şiir – 2011 - Enzim Ajans 5 - ASLAN HÜSAYİN – Biyografi – 2012 - İz Ajans Yayıncılık 6 – Gecenin İçinden Güneşin Doğuşu ( Nemrut Dağı)-Şiir- 2012- Adıyaman Belediyesi Kültür Yayınları
Email: [email protected]
  YAZARIN SAYFASI
Galiba bu eğitimde hepimiz suçluyuz
Eğitim ve öğretim,  her insanın en doğal hakkıdır. Kimse bu haktan soyutlanamaz, alıkonamaz.
Eğitim öğretim ilerlemesinde herkes üzerine düşen görevi yerine getirmek zorundadır.

Ortaokul, liseyi bitireli uzun bir süre oldu. Şimdi ki öğrencileri ve yaptıklarını görünce, hemen öğrencilik yıllarımı hatırlıyorum. Doğrusu o günleri mumla arıyor ve imreniyorum, özlüyorum.

Öğrencilik yıllarında haylaz, yaramaz ve vurdumduymaz, haşarı olmayan yok gibidir.

İnsanın kanının fokur fokur kaynadığı, yaşı gereği sürekli hareket halinde olduğu dönemlerdir.

Önce de böyleydi, şimdi de öyle ve gelecekte de öyle olacaktır eminim; ancak bazen öyle nahoş olaylar tezahür ediyor ki, insan ne diyeceğini, ne yapacağını bilemiyor.

Şimdi öğrenciler okuldan kaçıyor, (kaytarıyor, ekiyor artık adına ne derseniz deyin,) eskiden biz de kaçardık.

Şimdi öğrenciler öğretmenlerden dayak yemiyor, yiyemiyor; ama bizler dayak, fırça yerdik.

Şimdiki öğrenciler dayak, fırça yemek bir yana; yüzünü ekşiten öğretmenleri sevmiyor, saygı göstermiyor; ama bizler her şeye rağmen öğretmenlerimizi sever, sayar, hürmet ederdik.

Şimdiki öğrenciler öğretmeninden ya uluorta sigara istiyor ya da sigara veriyor; ama biz bırakın sigara alıp vermeyi, gördüğümüzde gizliden gizliye sigarayı avucumuzda söndürerek görmesin diye cebimize koyardık.

Sayın ebeveynler, ortaokul ve lise önlerine hiç gittiniz mi bilmiyorum!

Eğer gitmediyseniz, lütfen özellikle okul çıkışlarında, çocuğunuz olsun veya olmasın bir gidin derim.

Oradaki havayı bir teneffüs edin, oradaki olan biteni bir gözlemleyin, nelerle karşılaşacağınızı bir görün derim.

Okul çıkışlarında anlaşılmaz şekilde, bir an da ortaya çıkan tartışmalar ve sonucunda kavgalar oluyor.

Kızlı-erkekli gruplar halinde, sahip olduklarını paylaşamayan azılı düşmanlar gibi birbirine giriyorlar, saldırıyorlar. Çoğu zaman kolluk kuvvetlerini bile zor durumda bırakıyorlar.

Okul kapısından çıkarken, kızlı-erkekli öğrenciler sigara yakmaya başlıyorlar, çoğu kez yanından geçen öğretmenlerinin yüzlerine bile sigara dumanını üflüyorlar.

Öğretmenler, ola ki ' yazık çocuklar size, içmeyin etmeyin, eylemeyin' gibisinden müdahalelerde bulunduklarında; vay efendim  'sen misin bunu söyleyen'  diyerek, olmadık küfürlere ve değişik söz ve söylemlere maruz kalıyorlar.

Öğretmenine bıçak çeken, pompalıyla saldıran münferit olaylar bile oluyor.

Aman yarabbi! Ne günlere kaldık.

İlerlemiş yaşımıza rağmen, evlendik, çoluk çocuğa karışmamamıza rağmen, caddede, sokakta, toplantıda, cemaatte bir öğretmenimi görsem, hele bir de sigara içiyorsam; yine kaçacak, sığınacak delik ararım. Saygıda kusur etmem, hal ve hatırını sorar, sonra ayrılırım.

O zamanki insanlardı, bu zamandaki de insanlar. Peki, ne oldu da her şey bu kadar çok değişti, değişikliğe uğradı?

Biz mi değiştik, çocuklarımız mı değiştirildi?

Eğitim sistemimizden mi bir aksaklık var, okul disiplinlerde mi bir sıkıntı var, yoksa okula giden çocuklarımızda mı, öğrencilerimizde mi bir anormallik var acaba?

 Galiba ebeveynler olarak biz veliler, eğitim-öğretim veren idareciler ve öğretmenler; oturup düşünmeliyiz. Başımızı iki elimizin arasına alarak düşünmeliyiz, düşünmeliyiz, 'nerede hata yaptık/yapıyoruz' diye...

Öyle ki artık günümüz gençliğinden kimsenin bir umudu, bir beklentisi kalmadı gibi.

Yarış atı haline getirdiğimiz çocuklarımızdan, Özel Dershaneler müdavimi, internetin bağımlısı, kölesi olmuş bir gençlikten, batının köhnemiş alışkanlıklarının tuzağında kaybolan bir halde olan öğrencilerimizden, büyük bir başarı beklemek; sevgi, saygı, hürmet ve hoşgörü beklemek, çok da akıllıca bir durum olmasa gerek.

Evet, zihniyet değişmeli, kafalar değişmeli, bencillikten, taklitçilikten, inançsızlıktan uzaklaşmadığımız sürece, ne yaparsak yapalım, istediğimiz/istenilen seviyeyi yakalayamayız.

Yoksa işte böyle her yıl 69. Yetmiş bilmem kaçıncı olur, hep bir yerleri suçlar, suçlu olacak bir günah keçisi aramaya başlarız. Anlaşılıyor ki bu işte hepimizin suçu var, hepimiz suçluyuz.




   
2013-07-16
YORUM YAP
Yorumlarınız onaylandıktan sonra yayına verilecektir. Uygun görülmeyen yorumlarınız yayınlanmayacaktır. Yasal zorunluluk olarak yorum yapan ziyaretçilerimizin IP bilgileri kayıt altına alınacaktır. Teşekkürler...

  Bu yazıya ilk yorumu yapmak ister misiniz?



yazarın diğer yazıları
- Başkalarından Önce Kendimize Bakabilseydik
- Camiler ve Din Görevlileri Haftası
- 7 Rakamıyla İlgili Olarak...
- Madde Bağımlılığına Dikkat Etmeliyiz
- Haydi, Karar Ver Bakalım!
- Besni Eğitim Bayramı
- 'Sen Bu Taksimatı Nerden Öğrendin?'
- Türkiye'yi Sonunda Savaşa İttiler
- Bu Kısır Döngüyü Kırmak Gerekir
- Ortadoğu'ya Bu Teveccüh Neden?
- Bu Hikaye Sizin İçin...
- Vazgeçilmeyen Ortadoğu
- Hiç Affedemiyoruz...
- Altın Alırken Dikkatli Olun!
- Esad Suriye’yi Bitirecek