Bu sayfadaki içerik, Adobe Flash Player'ın daha yeni bir sürümünü gerektiriyor.

Adobe Flash player Edinin


GÜNDEM POLİTİKA DÜNYA EKONOMİ SPOR 15 Ağustos 2016
Muzaffer OĞUZ
Muzaffer OĞUZ kimdir?
www.belirtiyorum.com da köşe yazarı. 17 Mart 1971’de Düzce’de doğdu. Babasının işi gereği daha 5 aylıkken Kocaeli’ye göç etti. İlk, orta ve Lise tahsilini Kocaeli’de tamamladı. Trakya Üniversitesi’nde okurken tekrardan girdiği ÖSS sınavında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’nü kazandı. Kimya öğretimini tamamlayarak aynı yıl (1994) Şanlıurfa ilinde Kimya Öğretmenliğine başladı. Bu arada İzmir’de 247. kısa dönem olarak vatani görevini tamamladıktan sonra Zonguldak iline tayin edildi. Zonguldak’ta 3 yıl çalıştıktan sonra 2000 yılında Kocaeli iline tayin oldu. Hala Körfez ilçede bir lisede müdür yardımcısı olarak görev yapıyor. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Kamu Yönetimi mezunuda olan Oğuz, son 10 yıldır çeşitli gazete ve dergilerde yazılar yazıyor. Kocaeli iline hitap eden bir internet haber portalında (www.belirtiyorum.com) editörlük ve yazarlık yapmaktadır. A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı da olan Muzaffer Oğuz, evli ve 2 erkek çocuk babasıdır.
Email: [email protected]
  YAZARIN SAYFASI
'Yarımca' Tabelalarda Yaşıyor...
Yılların Yarımcası belde özelliğini yitirip ilçe olunca ve Körfez adını alınca hiçbir resmi hükmü de kalmamıştı.

Ancak Yarımca adını yaşatmak Karayolları Bölge Müdürlüğü'ne kaldı.  Karayolları Bölge Müdürlüğü D-100 Karayolu üzerinde yapılan Dubai Port Limanı Kavşağı girişini 'YARIMCA' tabelaları koyarak gösterdi. Yarımca girişini gösteren tabelalar aslında resmi kaynaklarda olmayan bir meskun mahal tabelası olarak kayıtlara geçti. Tıpkı Hereke'de olduğu gibi.. Hereke'de  belde özelliğini yitirdiğinde sahip olduğu mahalleleri Körfez Belediyesi sınırlarına dahil edilmiş ve Yüzyılların Hereke adı da tarihin derin sayfalarında yer almıştı. Bu durum en çok Dünya'ca tanınan ipek halıcılığımız açısından büyük üzüntü yaratmıştı. Çünkü Dünya Hereke'yi halılarıyla tanıyordu.  Biz bu ismi tarihin derin sayfaları arasına gömerken Çin Halk Cumhuriyeti'nin Henan bölgesi Zemping kasabasının yanında 'ipek halı merkezi' diye ifade edilen bölgede yurdumuzdan giden Türk vatandaşları 'Hereke Halısı' adı altında ipek halı üretmeye başladılar ve böylece bu ismi de Çin'e taşımış oldular.

Karayolları ise Hereke adını da Yarımca adında olduğu gibi yaşatmakta kararlı.

Doğrusu bize de Karayolları Bölge Müdürlüğümüze teşekkür etmek düşer...

Aşağıda Körfez Belediyesi resmi internet sitesinde ifade edildiği şekliyle Yarımca'yı kısaca Cumhuriyet Dönemi ile bilenlere hatırlatmak, bilmeyenlere de duyurmak  istedim.



Cumhuriyet Dönemi
Bu dönemde, 1937 yılında Romanya'dan 60 göçmen getirilerek her bir aile reisine 15 ve ailelerin her birine ise 10'ar dönüm arazi verilmiştir. 1939 yılında da gelen göçmenler bu bölgeye yerleştirilmiştir. 1951 yılında Yarımca köyü muhtarlığına bağlanan çiftliğin bu ilk yerleşmecilerinin önemli bir bölümü sıtma vb. gibi çeşitli hastalıklar nedeni ile daha sonraki yıllarda başka bölgelere göç etmek zorunda kalmışlardır.

Kiraz ve üzüm bağlarıyla kaplı olan Yarımca bölgesi köy yaşamını ve durgun ekonomisini gerilerde bırakarak, 1950 yılından itibaren hızlanan sanayileşme sürecine girmiştir. Sanayileşmeyle birlikte hızla göç alan Yarımca'nın yanında Tütünçiftlik bölgesinin de gelişmesine neden olmuş ve bu günkü yerleşim alanları oluşmuştur . 

Devlet karayolunun ortasından geçtiği Çiftlik bölgesinin değeri her geçen gün artarak hızlı bir gelişme göstermiştir. 1970 yılında yapılan bir referandumla belde olarak Yarımca Belediyesi sınırlarına dahil edilmiş ve 23 Aralık 1970 tarihinde Bakanlar Kurulunca onanarak Yarımca'nın bir mahallesi olmuştur. Gelişim hızlı bir şekilde artarak 1971 yılında karayolu referans alınarak iki mahalleye ve daha sonra da bu günkü idari yapılanmaya dönüştürülmüştür.

NOT: Mübarek Kurban Bayramınızı kutluyor; başta, özellikle en çok ihtiyaç duyulan Ortadoğu'da olmak üzere tüm insanlığa Barış, Sevgi ve Kardeşlik getirmesini diliyorum. (M.O.)

 

   
2014-10-07
YORUM YAP
Yorumlarınız onaylandıktan sonra yayına verilecektir. Uygun görülmeyen yorumlarınız yayınlanmayacaktır. Yasal zorunluluk olarak yorum yapan ziyaretçilerimizin IP bilgileri kayıt altına alınacaktır. Teşekkürler...

  Bu yazıya ilk yorumu yapmak ister misiniz?



yazarın diğer yazıları