Bu sayfadaki içerik, Adobe Flash Player'ın daha yeni bir sürümünü gerektiriyor.

Adobe Flash player Edinin


GÜNDEM POLİTİKA DÜNYA EKONOMİ SPOR 28 Ocak 2015
Metin SOYLU
Metin SOYLU kimdir?
Gazeteci-Yazar Metin Soylu, 1981 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk ve ortaöğrenimi Ankara Batıkent Kürşad Bey İlköğretim Okulu'nda liseyi ise 1998 yılında Ankara Batıkent Mobil Lisesi'nden mezun olarak tamamladı. "Piri Reis Haritası'nın Şifresi" adlı kitabıyla okuyucularının karşısına çıkan Metin Soylu, bugüne kadar Kocaeli Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Dumlupınar Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi gibi pek çok üniversitede Piri Reis konusunda konferanslar gerçekleştirerek büyük yankı uyandırdı.17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrasında Türk halkının doğal afetler üzerine daha fazla ilgi duyması ve özellikle üniversite öğrencilerinin Afet Gönüllüsü birer birey olarak toplumda daha etkin rol oynaması için Afet Okulu Projesi’ni kaleme alan Soylu, bu konudaki düşüncelerini “Afet Okulu” adlı kitabında topladı. Yazar Metin Soylu'nun son eseri Belgelere Dayalı Gerçek Bir Kahramanlık Öyküsü olan "Bedeli Çanakkale'de Kanla Ödenecektir"dir. www.metinsoylu.com
Email: [email protected]
  YAZARIN SAYFASI
Halil Paşa'nın O Mektubu!..
1914 yılında Galatasaray Lisesi'nden gönüllü olarak Çanakkale Savaşı'na katılan vatanperver bir Türk Genci'nin tarihî romanını, belgelere dayalı gerçek bir kahramanlık öyküsü haline getirmeyi başardım. 'Bedeli Çanakkale'de Kanla Ödenecektir' adlı kitabım, 01 Aralık 2014 tarihinde Saraçoğlu Yayınları aracılığıyla tüm seçkin kitapevlerinde yerini alacak.

İki yıl boyunca özel araştırmalarım ve devlet kurumları ile resmî yazışmalar sonucunda elde etmiş olduğum bulguları bir araya getirerek, roman tadıyla okuyucularla buluşturacağım bu eserim, 2015 Çanakkale Zaferi'nin 100.yılında büyük bir anlam teşkil edeceği kanaatindeyim.

Çünkü 6'ncı Ordu Komutanı Halil Paşa ‘Umarım ki her edip her yazar bu yüce gayeye hizmeti uğur sayarak, merhumu bütün millete tanıtmaya çalışacaktır.' diye bir mektubu var.  Ben de bu kitapla Halil Paşa'nın emrini yerine getirmiş oldum.




Kitabımın kısa özeti şöyle...

Otomobil lastiği alabilmek için İstanbul'a gönderilen Mehmet Muzaffer, Harbiye Nazırlığı'nın kasasında para olmadığı için Çanakkale'ye eli boş dönmek istemez. Lastikleri satan Yahudi tüccardan bu malzemeleri almaya kararlıdır. Bütün bir gece uğraşarak sahte bir yüzlük kaime (kağıt para) yapar ve lastikleri alıp Çanakkale'ye döner. Yahudi tüccar kaimeyi bozdurmak üzere Osmanlı Bankası'na gittiğinde paranın sahte olduğu ortaya çıkar. Paranın üzerinde çok küçük harflerle şöyle yazmaktadır:'Bedeli Çanakkale'de Kanla Ödenecektir.'



Söz konusu yüz kaimelik para halen Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuarları Daire Başkanlığı müzesinde bir ibret vesikası olarak saklanmaktadır.



6'ncı Ordu Komutanı Halil PAŞA, 11 Temmuz 1916 tarihli mektubunda Yüzbaşı Mehmet Muzaffer ile ilgili son derece duygusal ve bir o kadar da anlamlı bir mesajı var:

'27 Mart 1916 tarihinde Irak Cephesi Felâhiye Muharebesi'nde boğazından ağır yaralanan; 18'inci Kolordu, 51'inci Tümen, 9'uncu Alay Emir Subayıdır. Adı geçen muharebede kendi alayından bir bölüğe komuta eden İstanbullu Yüzbaşı Mehmet Muzaffer, hayatının son dakikalarında olduğunu hissedince sükûnetle son görevini yapmaya başlamış ve konuşamadığından cebinde bulduğu boş bir mektup zarfı üzerine boğazından akan kana parmağını batırarak, önce 'Kıble ne yöndedir?' diye yazarak emir erine sormuştur.

Millî onur ve fazilete bulunan ak yüzünü ve pak alnını, görevini başaranlara mahsus güzellikle huzuru peygambere çevirmiş ve kalbindeki şehadeti dille anlatmaya takati olmadığından, kana boyanan o zarfın ortasına okunaklı bir şekilde Kelime-i Şahadeti yazmıştır. Bu büyük asker, bölüğüne son sözünü söylemek isteyerek aynı zarfın üç yerine  'Bölük intikamımı alsın!' cümlesini yazarak, ikisini imzalamış, üçüncüsünü ise imzalayamadan son nefesini vermiş, yani artık işe yaramayan kalbini atmış, silah arkadaşlarının safları önünde uçmak, bölüğüne kanat gererek gölgesine sığındırmak için yükselmiştir. Bu şehidin ruhunu Fatihalarla selamlayalım, daima diyelim ki; Allah, ruhu zaferlerle dolu bu şehitlerin, yardım ve himayesinden herkesi nasiplendirsin.



Mehmet Muzaffer Efendi'nin bu yüce davranışı yani bir Türk subayının örnek maneviyatı olan o kanlı beyaz zarf, Askerî Müze'ye gönderilmiş, Türk çocuklarına ve gelecek nesillere, cevher değerinde bir miras olmuştur. Yaşayan ölülerin mirasları içinde bu zarf da yaşayacak, daima yükselmeye teşvik ve milletin iftihar etmesi için bir belge olarak kalacaktır. Büyük meydanların büyük sınavlarında kazanılan bu şahadetnameler her genci imrendirecek ve örnek olacak bir etki yapacağı gibi, her babanın kalbinde böyle evlatlara sahip olma duygusunu yükseltecek, sonunda millet bu yüzden kendi fedakârlığına güvenecektir.

Böylece, dini ve vatanı için ölmek aşkıyla yetişmiş gençler çoğalacak ve vatan sevgisi millî terbiyemize esas oldukça, yaşama hakkı bizim olacaktır...
Bu husustaki özel görevini yerine getiren 6'ncı Ordu, sonucu milletin takdirine bırakmıştır. Umarım ki her edip, her yazar bu yüce gayeye hizmeti uğur sayarak, merhumu bütün millete tanıtmaya çalışacaktır.


Umarım ki Müdafaa-i Milliye Cemiyet'i bu Gazi'nin fotoğraflarıyla zarfını birleştirip büyük levhalar hâline getirecek, yüz binlerce duvar levhası şeklinde basarak, her evin iftiharla duvarına asacağı birer ibret levhası yapacak ve hem de vatan, millet namına bir hizmet yapmış olacaktır.'

Bedeli Çanakkale'de Kanla Ödenecektir adlı kitabımın içerisinde 35x50 cm ebatlarında bir de POSTER var. 

Yani Halil PAŞA'nın mektubundaki 'Gazi'nin fotoğraflarıyla zarfını birleştirip büyük levhalar hâline getirecek, yüz binlerce duvar levhası şeklinde basarak, her evin iftiharla duvarına asacağı birer ibret levhası yapacak ve hem de vatan, millet namına bir hizmet yapmış olacaktır.'  sözlerini vasiyet kabul ederek yerine getirdim.

18 Mart 2015 Çanakkale Zaferi'nin 100.yılı 
Türk Milleti'nin Haklı Gururudur...




   
2014-11-03
YORUM YAP
Yorumlarınız onaylandıktan sonra yayına verilecektir. Uygun görülmeyen yorumlarınız yayınlanmayacaktır. Yasal zorunluluk olarak yorum yapan ziyaretçilerimizin IP bilgileri kayıt altına alınacaktır. Teşekkürler...

  Bu yazıya ilk yorumu yapmak ister misiniz?



yazarın diğer yazıları
- Akide Şekeri!..
- Son Umut!..