Bu sayfadaki içerik, Adobe Flash Player'ın daha yeni bir sürümünü gerektiriyor.

Adobe Flash player Edinin


GÜNDEM POLİTİKA DÜNYA EKONOMİ SPOR 18 Ağustos 2016
Muzaffer OĞUZ
Muzaffer OĞUZ kimdir?
www.belirtiyorum.com da köşe yazarı. 17 Mart 1971’de Düzce’de doğdu. Babasının işi gereği daha 5 aylıkken Kocaeli’ye göç etti. İlk, orta ve Lise tahsilini Kocaeli’de tamamladı. Trakya Üniversitesi’nde okurken tekrardan girdiği ÖSS sınavında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’nü kazandı. Kimya öğretimini tamamlayarak aynı yıl (1994) Şanlıurfa ilinde Kimya Öğretmenliğine başladı. Bu arada İzmir’de 247. kısa dönem olarak vatani görevini tamamladıktan sonra Zonguldak iline tayin edildi. Zonguldak’ta 3 yıl çalıştıktan sonra 2000 yılında Kocaeli iline tayin oldu. Hala Körfez ilçede bir lisede müdür yardımcısı olarak görev yapıyor. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Kamu Yönetimi mezunuda olan Oğuz, son 10 yıldır çeşitli gazete ve dergilerde yazılar yazıyor. Kocaeli iline hitap eden bir internet haber portalında (www.belirtiyorum.com) editörlük ve yazarlık yapmaktadır. A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı da olan Muzaffer Oğuz, evli ve 2 erkek çocuk babasıdır.
Email: [email protected]
  YAZARIN SAYFASI
İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Bir Hayal..
Ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan İş Sağlığı ve Güvenliği alanındaki gelişmeler göstermektedir ki, her ne kadar çalışmalar yapılıyorsa da bu yetersizdir.

Çünkü her geçen yıl iş kazalarında ölen insan sayısı artmaktadır. Hatta özellikle son yıllarda 'iş kazası' kavramı 'iş cinayetleri' kavramına dönüşmektedir.

İşte sayılar;

Kazada ölen işçi sayısı 2008 yılında 865 kişi, 2009 yılında 1171 kişi, 2010 yılında 1444 kişi, 2011 yılında 1700 kişi, 2012 yılında 744 kişi, 2013 yılında 1235 kişi ve 2014 yılının henüz  daha ilk 9 ayında bu rakam 1414 kişiye ulaştı.



Durum böyle olunca da bu yönde çalışma yapması gerekenlere büyük işler düşmektedir.

Özellikle de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İş Sağlığı Ve Güvenliği Genel Müdürlüğü'ne çok işler düşüyor.

Ancak bu işi yapacak olan İş Güvenliği Uzmanları (İGU) ile İş Yeri Hekimlerine iş düşmüyor mu?

Tabii ki onlara da iş düşüyor ve uzman olarak görülen her türlü yanlışlık /hatalı uygulama karşısında görüşlerini kamuoyu ile paylaşmaları gerekmektedir.

Bunun ferdi olarak yapılması, sorunların anlatılmasını  ve anlaşılabilmesini biraz güç kılmaktadır.

Onun içindir ki aylardır söylüyor /yazıyorum. Mutlaka İş Güvenliği Uzmanları örgütlenmeli; Ulusumuzun önündeki sorunları ve meslek problemlerini kamuoyu ve yetkililer ile paylaşmalı, sorunların çözümü için yöntemler geliştirmelidir.

Mevcut derneklere/ oluşumlara bakıldığında büyük çoğunluğunun eğitim kurumu/OSGB yetkilisi yada yakını olduklarından yola çıkarak sürekli çıkarları doğrultusunda hareket ettiklerini belirttim.

Acilen yeniden örgütlenilmeli ve özellikle de kamuda çalışan İGU olarak bu işin kamu ayağında ki eksiklikleri, uygulanmayan durumları yetkililerle ve kamuoyu ile bu dernek/federasyon aracılığıyla paylaşalım dedim.

Ve bu yönde ülke genelinde bir çalışma olduğunu öğrendiğimde umutlandım.

İş Sağlığı ve Güvenliği Federasyonu (İSAF) kurulma aşamalarının olduğunu öğrendiğimde ise bu oluşumda büyük emeği olan Onur Sürücü ile telefonla konuşarak tanışma fırsatını yakaladım.

Sayın Sürücü'den öğrendiğim kadarıyla kamuda çalışan İGU'larının da Kocaeli'de dernekleşme çalışması aşamasında oldukları bilgisine ulaştım.

Bu sevindirici haber sonrasında çalışmayı başlatan arkadaşlardan birinin telefonunu edinerek yaptıklarının güzel bir çalışma olduğunu ve katkı koymak istediğimi belirttim.

Ancak üzerinden iki ay gibi bir süre geçtikten sonra Sayın Onur Sürücü'den Kocaeli'de derneğin kurulduğu bilgisine ulaştım.

Her nedense çalıştığım okulumu da belirtmeme rağmen aynı şehirde yaşadığım arkadaşlara ulaşmakta sıkıntı yaşıyor, Kocaeli hakkındaki bilgileri Adana'da görev yapan arkadaşım Onur Sürücü'den alıyordum.

Kocaeli'de dernek kurulmasını gerçekleştiren ve birkaç ay önce görüştüğüm, aynı şehirde yaşadığım kamuda çalışan İGU arkadaşımı tekrar aradım. Telefonuma cevap verilmedi ama hala geri bildirimde de bulunulmadı.

İşte bu noktada yeniden bir hayal kırıklığı yaşadım.

Çok ciddi bir örgütlenme ile kamuda çalışan iş güvenliği uzmanlarının tamamına ulaşılması için yoğun çaba sarf edilmesi gerektiğini düşündüğüm bir ortamda çok merak ettiğim şekliyle ne yapılmaya çalışıldığını da anlamaya gayret gösterdim.

Çok olumsuz düşünmek istemiyorum ama dernek kuran arkadaşların beni arayıp bulması gerekirken çabalarıma rağmen iletişim kurulamıyorsa 'bu çocuk şimdiden sakat doğmaktadır' demek istiyorum.

Gün birlik olma günüdür. Biz kamuda çalışan iş güvenliği uzmanları olarak bir araya gelmeli, siyasi düşünce/Dünya görüşü ayrımı yapmadan mesleğimizin çıkarları doğrultusunda ortak hareket etme bilincini geliştirmeliyiz, diye düşünüyorum.

Kocaeli'de İl /İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde görüştüğüm bir çok yetkilinin daha bu çalışmalardan hiç haberi yokken, bazı illerde bir yılı aşkın süredir İş Güvenliği çalışmaları yapılıyor olması çok şaşırtıcıdır.

Sözüm ona Kocaeli sanayinin beşiği bir kent. Ama gel gör ki Kocaeli gibi bir ilde hala kamu ayağında iş sağlığı ve güvenliği noktasında hiçbir adım atılmamış.

Tamam yetkililerin bu yöndeki çalışmalardan haberi yok diyelim...

Bize bunu hatırlatmak düşmez mi?

Evet yeni kurulan İş Sağlığı ve Güvenliği Federasyonu (İSAF) üyesi ve adını bile öğrenemediğim Kocaeli'de ki derneğin bu konuda bir adım atması gerekmez mi?

Serzenişim, çocuğun sakat doğmaması içindir... yoksa gerisi Laf-I Güzaf...

Umarım güzel çalışmalar olur düşüncesi ve yeni kurulan İş Sağlığı ve Güvenliği Federasyonu'nun çok başarılı çalışmalara imza atması temennisiyle başta Başkan Abdullah Bozkır'a ve ekibine çalışmalarında başarılar diliyor, Federasyonumuzun Türk Milletine Hayırlı Uğurlu olmasını diliyorum.


   
2014-11-15
YORUM YAP
Yorumlarınız onaylandıktan sonra yayına verilecektir. Uygun görülmeyen yorumlarınız yayınlanmayacaktır. Yasal zorunluluk olarak yorum yapan ziyaretçilerimizin IP bilgileri kayıt altına alınacaktır. Teşekkürler...

  Bu yazıya ilk yorumu yapmak ister misiniz?



yazarın diğer yazıları