Bu sayfadaki içerik, Adobe Flash Player'ın daha yeni bir sürümünü gerektiriyor.

Adobe Flash player Edinin


GÜNDEM POLİTİKA DÜNYA EKONOMİ SPOR 09 Mayıs 2015
Gürbüz BATTAL
Gürbüz BATTAL kimdir?
1951 Sarıkamış Yeniköy doğumlu. 1969 yılında Kars Kâzım Karabekir İlköğretmen Okulu’ndan mezun oldu. Manisa’da 37 yıl sınıf öğretmenliği yaptı. 2006 yılında emekli oldu. 6 yıldır Manisa Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi'nde sınıf öğretmenliği yapıyor. Evli, üç çocuk babası, dört torun dedesi.
Email: [email protected]
  YAZARIN SAYFASI
Tabela Partileri
Yüksek Seçim Kurulu, 7 Haziran'da yapılacak Milletvekili Genel Seçimi'ne katılacak siyasi parti sayısını 31 olarak açıkladı.

Her seçimde aşağı yukarı bu kadar sayıda siyasi parti seçimlere katılır ki bu partilerin çoğu tabela partisidir. Tabela partileri oy pusulasında fuzuli yer işgal eder.

Bu oy pusulasını zarfa sığdırmak seçmen için ayrı bir sıkıntı kaynağı oluşturur.

YSK tarafından, 25. Dönem Milletvekili Seçimi'ne katılma yeterliliğini kazanan siyasi partiler alfabetik sırayla şöyledir:

1- Adalet ve Kalkınma Partisi 2- Alternatif Parti 3- Anadolu Partisi 4- Bağımsız Türkiye Partisi 5- Büyük Birlik Partisi 6- Cumhuriyet Halk Partisi 7- Demokrat Parti 8- Demokratik Gelişim Partisi 9- Demokratik Sol Parti 10- Doğru Yol Partisi 11- Emek Partisi 12- Genç Parti 13- Hak ve Adalet Partisi 14- Hak ve Eşitlik Partisi (Lideri Osman Pamukoğlu seçimlere bağımsız aday olarak girecek) 15- Hak ve Özgürlükler Partisi 16- Halkın Kurtuluş Partisi 17- Halkın Yükselişi Partisi 18- Halkların Demokratik Partisi 19- Hür Dava Partisi 20- İşçi Partisi 21- Liberal Demokrat Parti 22- Merkez Parti 23- Millet Partisi 24- Millet ve Adalet Partisi 25- Milliyetçi Hareket Partisi 26- Muhafazakar Yükseliş Partisi 27- Özgürlük ve Dayanışma Partisi 28- Saadet Partisi 29- Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi 30- Türkiye Komünist Partisi 31- Yurt Partisi

Bu partilerin çoğunu kimse tanımaz. Büyük bir kısmı, bir aile partisinden öteye geçemiyor. Oy potansiyelleri de yoktur.

Başkanları ve yöneticileri protokolde yer alıp partisinin siyasi gücünden yararlanmaya çalışır.

Hatta bir parti, siyasi parti olarak seçime girme cesaretini gösteremeyip başkanını bağımsız aday olarak seçime sokuyor.

Osmanlı tarihini incelediğimizde, 1859 tarihinden Cumhuriyetin kuruluşuna kadar 89 adat siyasi parti gibi çalışan cemiyet kurulmuştur. Bu cemiyetlerin çoğu yerel cemiyettir.

Bu cemiyetlerin bir kısmı ne yazık ki devletin aleyhine çalışmalarını sürdürmüştür.

Yaptığım araştırmalara göre Cumhuriyetin kuruluşundan 1960'a kadar 46 siyasi parti, 1960 - 2000 arasında 141 siyasi parti; 2000'den günümüze kadarsa 32 siyasi parti kurulmuştur.

Bu partilerden halk arasında rağbet görenleri, AKP, CHP, MHP, DP, AP, DYP, DSP, MSP, Refah Partisi, BDP, DTP ve ANAP oldu.

Görüldüğü gibi siyasi parti veya cemiyet kurma tarihi çok da yeni değildir. Devlet geleneğimizde siyasi partilerin156 yıllık bir geçmişi vardır.

Bu partilerin büyük bir kısmı darbeciler tarafından kapatılırken, darbecilerin kapatmadığı bazı partileri de Anayasa Mahkemesi kapatmıştır.

Halkın gönlünde yer etmiş siyasi partileri birileri kapatsa da o partilerin 3-5 yıl sonra tekrar kurulduğunu ve daha çok milletvekiliyle tekrar iktidara geldiğini görüyoruz.

1980 ve 90'larda kurulan siyasi partilerin büyük bir kısmı hülle partisi olarak kuruldu.

Siyasi tabanı olmayan ve siyasette yer bulamayan bu partiler benzer görüşteki siyasi partilerle birleşti.

Hülle partileri yöneticileri böylece siyaset arenasında kendilerine yer bulacaklarını umdular ve havalarını alarak siyasi lügatimize 'hülle partisi'  kavramını soktular.

Gerek hülle partileri, gerekse tabanı olmayan siyasi partiler 'tabela partisi' olmaktan öteye gidemedi.

Kalın sağlıcakla...



   
2015-03-08
YORUM YAP
Yorumlarınız onaylandıktan sonra yayına verilecektir. Uygun görülmeyen yorumlarınız yayınlanmayacaktır. Yasal zorunluluk olarak yorum yapan ziyaretçilerimizin IP bilgileri kayıt altına alınacaktır. Teşekkürler...

  Bu yazıya ilk yorumu yapmak ister misiniz?



yazarın diğer yazıları
- Protokol Kutlamaları