Bu sayfadaki içerik, Adobe Flash Player'ın daha yeni bir sürümünü gerektiriyor.

Adobe Flash player Edinin


GÜNDEM POLİTİKA DÜNYA EKONOMİ SPOR 25 Eylül 2015
Ahmet AY
Ahmet AY kimdir?

Email: [email protected]
  YAZARIN SAYFASI
Kürt Ayaklanmalarında İran ve Batı
Kimse Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Saray'ın Savaşı diyerek yaşananları kamufle edemez. Ak Parti 400 Milletvekili çıkaramadığı için çatışmaları başlattı diyerek 40 günde öldürülen 1300 insanın hesabını ise hiç kimse veremez. Bunu söyleyen ancak kinini doyurabilir, dindirebilir. Aynı delikten 21 kere ısırılmanın 20. şokunu yaşıyoruz biliyor musunuz?

Kürt İsyancılar, direnişçiler İran'a 21, Batı'ya 20 kere inandı. İstisnalar hariç hepsi kendilerini 20 kere yalnız başına bırakan Batı'ya ve 21 kez terk eden İran'a kandı.

Nasıl mı dediniz? Bakın, birkaç tanesini beraberce hatırlayalım.

19. yy ortalarında Bohtan Ayaklanması sırasında İran yeminler ederek Bedirhan Beyi Osmanlıya karşı destekledi, İngilizlerin desteğiyle aynı İran alttan Osmanlı ile pazarlıklar yaptı.

Sınır anlaşmazlığına dayalı pürüz giderildikten sonra İran kendi adamı gibi gördüğü Yezdan Şêr'i Bedirhan Beyle karşı karşıya getirerek Osmanlının bu İsyanı bastırmasını kolaylaştırdı, hatırladınız mı?

Ya İngilizlerin, Fransızların oyununu..?

Yok, biliyorum hatırlamazsınız!

Hani bundan hemen sonra bir de Yezdan Şêr Ayaklanması olmuştu. Önce İngilizler, Ruslar sonra da İranisyancılara destek sözü verdi. Ayaklanma başladı, Yezdan Şêr Musul'u ele geçirdi, Yezdan Şêr'in Ordusu yüz binleri buldu. Hristiyan Rusların teşvikiyle Hıristiyan olan Süryanilerin, Ermenilerin de katıldıkları bu isyan ilerleyince ne hikmetse Ruslar Yezdan Şêr'in temsilcileriyle görüşmek dahi istemedi. Bir bu mu?

Yezdan Şêr'e destek sözü veren İngilizler İstanbul ile anlaşıp Güneşi Batmayan Krallığın âli menfaatleri için Yezdan Şêr Komutanlarının teslim edileceğinin güvencesini verdi Osmanlı'ya.

Peki, İran?

İranoralı bile olmadı, Yezdan Şêr ile görüştüğünü bile hatırlamadı ve Yezdan Şêr'i tanımadığını ilan etti İran.

Bunu da hatırlamadıysanız buyurun:

Bu kez yine İran'ın desteğiyle 19. yy sonlarına doğru Şeyh Ubeydullah Ayaklanması başlamış her şey yolunda gidiyordu. Şeyh Ubeydullah İran ile yakın durduğu için İngilizlerle arasını açmıştı. Direnişçilerİran'ın küçük bir köyü olan Şablax'a girdi diye, daha doğrusu oradaki birkaç Şii'yi üzdü diye Şeyh Ubeydullah'a bağlı Kürtlerden yüzlercesini katlederek Şiicilik fanatizmini her şeyin üstünde tuttu İran.

İngiliz ve Rusların Şeyh Ubeydullah'a sırt çevirmesi, İran'ın da Şeyh Ubeydullah'ı Osmanlıya tercih etmemesi ile Direniş kırılır. Şeyh Ubeydullah İran, Rus ve İngiliz işbirliği ile Osmanlıya teslim edilir.

Yine mi hatırlamadınız!

Şimdi hatırlarsınız!

I. Dünya Savaşından hemen önceBitlis-Melle Selim Ayaklanması daha acayip. Almanlar, İngilizler, Ruslar ve İran bu direnişi alttan desteklerler. Fransa da destek verir ve Direniş kısa sürede yayılır, Kürtlerden vergi toplayacak güce ulaşır. Kurtarılan bölgelerin genişlemesi için Ruslarla Tiflis'te,İngiliz 2. Konsolosuyla da Diyarbekir'de görüşür ancak destek görmezler.

Tam bu esnada İran Jön Türk istihbaratı ile işbirliği yaparak İran'dan sınırı geçen Kürt öncüsü Hayrettin Berezi/Berz'i ve Hüseyn Beyi öldürtür. Ferho Bey, Kaymakam Mustafa Bey, Abdal Ağa gibi direnişin öncüleri İran'ın destekleriyle tutuklanır.

Buna dayanamayan Melle Selim yenilgiyi kabul eder. Alman, İngiliz, Rus konsoloslukları kendilerine sığınan Kürtleri hükümet güçlerine teslim eder, hatırlamazsınız tabi.

Hani1925'ten sonra Ağrı Ayaklanmasında direnişçileri sınırlarına davet etmişti İran. İsyancı Kürtlerin başına geçen eski Osmanlı Subayı İhsan Nuri'yi Türkiye'ye saldırması için sınırsız vaatlerle ümitlendiren İran. Sonra Fransızlarla anlaşıp İhsan Nuri ve ordusunu Türkiye'ye yem eden İran, unuttunuz mu?

Bu süreçte Türkiye ile köy anlaşmazlığı olan o İran İhsan Nuri'yi destekler, bunu babası hayrına yapmayanİran her zamanki gibi 'Fars kurnazlığına' başvurur ve bu Kürt direnişçileri Türkiye'ye iadeleri karşılığında Van yakınlarındaki köyleri Türkiye'den ister. İran, Ağrı Dağı eteklerindeki bazı köyleri de Türkiye'ye vermeyi taahhüt eder. Sonunda Köy anlaşmaları imzalanır ve Kürt direnişçileri Türkiye'ye teslim eder İran. Tabi kiİngilizlerin, Fransızların ve Rusların kontrolünde.

Hatırlamadınız mı?

İranaynı İran. En küçük muhalefeti idam ile cezalandıran İran'a İslami!

Daha geçen gün İran Kürdistan'ında 5 Kürt ile birlikte genç Kürt bir muhalifi idam eden İran.

Ruslar aynıRuslar. Konsolos Kirsanov'a '50. 000 kişilik ordu sözü' veren Kürt direnişçilere cevap RusDiplomat İzvolski'den geliyor: 'Kürt Ayaklanmaları bölgemizde olduğu için bizi ürkütüyor... Sınırımızın güvenliği daha önemlidir...'

Ne çok güvenmişsiniz Sky-Picot'ta Kürt illerini işgal etmeyi kabul eden Ruslara.

Ha, bunu da hatırlamadınız! Anlıyorum.

Hatırlamayın! Rewanduz, Mir Muhammed, Mahabat, Şeyh Said ayaklanmalarında önce destek sözü veren, ama sonra Kürtleri yüzüstü bırakan İran'ı, Rus'u, Alman'ı, Fransız'ı, İngiliz'i..?

İşte bu İran'ı ve şimdiki minyatürü Esad'ı, her seferinde Kürtleri yalnız bırakan Batı'yı 19. 20. ve 21. Yüzyılda dost bilmek kaçıncı yanılgı?

Cevap veriyorum:

Yirmibirinci...

Kimse bunu sormuyor, kimsenin sormayacağını bildikleri için de rahat davranıyorlar. Bu yüzden Kürtleri hesaba katmadan karar almanın kolaylığına kaçıyorlar.

Yoksa HDP bütün seçimlerde binde 2-3'ü bulamayan katı ulusalcı, statükocu 1950'lerin kominalist solcularıalıpKürtlere 'buyurun, eş Genel Başkanlarınız' diye kabul ettirebilirler miydi?

Peki, bunu Allah kabul eder mi?

Hiç sanmıyorum.



   
2015-09-23
YORUM YAP
Yorumlarınız onaylandıktan sonra yayına verilecektir. Uygun görülmeyen yorumlarınız yayınlanmayacaktır. Yasal zorunluluk olarak yorum yapan ziyaretçilerimizin IP bilgileri kayıt altına alınacaktır. Teşekkürler...

  Bu yazıya ilk yorumu yapmak ister misiniz?



yazarın diğer yazıları
- Lo Lo
- Silivri'de Oslo Sohbeti
- Derisini Yenileyemeyen Ejder
- 'AK Parti Kongresi'
- Aylan Kurdi: Hepiniji Allah'ımıja Şöyliycem
- Müslümanlar Dar'us Selama