Bu sayfadaki içerik, Adobe Flash Player'ın daha yeni bir sürümünü gerektiriyor.

Adobe Flash player Edinin


GÜNDEM POLİTİKA DÜNYA EKONOMİ SPOR 15 Ağustos 2016
Muzaffer OĞUZ
Muzaffer OĞUZ kimdir?
www.belirtiyorum.com da köşe yazarı. 17 Mart 1971’de Düzce’de doğdu. Babasının işi gereği daha 5 aylıkken Kocaeli’ye göç etti. İlk, orta ve Lise tahsilini Kocaeli’de tamamladı. Trakya Üniversitesi’nde okurken tekrardan girdiği ÖSS sınavında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’nü kazandı. Kimya öğretimini tamamlayarak aynı yıl (1994) Şanlıurfa ilinde Kimya Öğretmenliğine başladı. Bu arada İzmir’de 247. kısa dönem olarak vatani görevini tamamladıktan sonra Zonguldak iline tayin edildi. Zonguldak’ta 3 yıl çalıştıktan sonra 2000 yılında Kocaeli iline tayin oldu. Hala Körfez ilçede bir lisede müdür yardımcısı olarak görev yapıyor. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Kamu Yönetimi mezunuda olan Oğuz, son 10 yıldır çeşitli gazete ve dergilerde yazılar yazıyor. Kocaeli iline hitap eden bir internet haber portalında (www.belirtiyorum.com) editörlük ve yazarlık yapmaktadır. A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı da olan Muzaffer Oğuz, evli ve 2 erkek çocuk babasıdır.
Email: [email protected]
  YAZARIN SAYFASI
Öğretmen
Bu günlerde 24 Kasım nedeniyle sıkça öğretmenlik mesleğinden bahsedilecek ve birkaç gün sonra unutularak üzerinden 365 gün geçtikten sonra yine benzer lafları işiteceğiz.



Bu sürekli böyle olmuş ancak her geçen gün öğretmenlik mesleği açısından şartları daha da zorlaştırmıştır.

Eğitim İş ve Türk Eğitim Sen tarafından yapılan anketler basında geniş yer buldu.  Her iki ankette de büyük ölçüde öğretmenlerin ekonomik durumları ele alınmış ve durum çok içler acısı olarak ifade edilmiş.



Ben bu gibi durumlardan daha çok meslek hakkında birkaç ayrıntıyı vurgulamak istiyorum.



Öğretmen; belli bir bilgiyi, tekniği, sanatı, bilimi öğretmeyi kendisine meslek edinmiş kişi olarak tanımlansa da özünde çok daha büyük görevleri yerine getiren kimselerdir.



Çünkü özellikle de ilk ve ortaöğrenimde öğrencilerin şekillenmesi tamamlandığından, buralarda görev yapan öğretmenlere de çok iş düşüyor.



Ancak, aksine sadece sınav odaklı bir eğitim sistemi sonucunda yozlaşmış bir toplum oluşumunda öğretmenlerin de çok büyük katkısının  olduğunu görmek insanı üzüyor.



Öğrencisine 'dürüstlük, ahlak, terbiye, saygı ve sevgi' gibi kavramları vermekten bi haber olan kişilerin olması ne yazık ki sonucu içinden çıkılmaz bir hale getiriyor.



Öğretmen, her şeyden önce saygınlığını koruyabilmeli, küçük hesaplarlmesleğinin onurunu al aşağı etmemelidir.



Öğretmen, akşama kadar öğrencilerine nasihatte bulunup ta söylediklerinin tersini yaparak 'Hocanın dediğini yap, yaptığını yapma' düsturunu  haklı kılacak adımlar atmamalı, öğrencilerine nasihat etmekten daha önemlisi  örnek olabilmelidir.



Günümüzde, meslek onurunu yerlere atmış, öğrencilerini sadece 'para' olarak görmekte olanların olduğu gibi, küçük oyunlarına öğrencilerini figüran yapanların dahi olması ne acı.



Oysa yıllar öncesine bakıyorum da mesleğin saygınlığının ne kadar yukarılarda olduğunu düşünmeden edemiyorum.




Bizim için öğretmenimiz ne söylese adeta en iyisini bilen kişi olarak sonsuz saygı görürdü.

Bir zamanlar öğrenciler öğretmenlerine 'eti senin kemiği benim' sözü ile teslim edilirken günümüzde, öğrenciye yanlışını bile söyletmeyen bir sisteme dahil olduk. Bırakın çocuğa neredeyse 'öteye git' desen, veli okulu basıyor, bir sürü hadise yaşanıyor. Ve bu hadiseler ardından hala o öğretmenin yüzüne utanmadan da bakabiliyorlar. Utanma duygusunun yitirildiği bir ortamdan daha ne beklenebilir ki...



Öğretmen, üzerine söylenecek o kadar çok söz var ki, özellikle yeni jenerasyonda ciddi sıkıntılar doğduğu eğitim camiasında en çok konuşulan konular arasında hatta üniversiteler öğretmen yetiştirme programlarını yeniden gözden geçirmeye dahi başladılar. Bana göre çok geç bile kaldılar.



Hayatımda büyük iz bırakan, her zaman O'nun olmamızı istediği  insan olmak için gayret gösterdiğim ilkokul öğretmenim beni 5 yıl okutan Sayın Gülümser ATAMAN başta olmak üzere tüm öğretmenlerimin ve camiamızın öğretmenlik mesleği nitelikleriyle donanımlı fedakar öğretmenlerinin 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutluyorum.



Çok sevdiğim bir meslektaşımın alıntılayarak gerçekleştirdiği bir paylaşımını okurlarımla paylaşmak istiyorum.



'ÖĞRETMENLİKTE FARK YARATAN 25 DAVRANIŞ 



24 Kasım Öğretmenler Günü kutlanırken, birçok gencin başarısının arkasında fedakâr, bilgili ve öğrencisine ‘ulaşabilen' eğitimciler yatıyor: İşte uzmanlara göre, 'Her şey öğretmenim sayesinde, o bana inandı ve benden asla vazgeçmedi' dedirten başarılı öğretmenlerin 25 farkı...



1- Belli hedeflere sahip olur 



Uluslararası alanda ünlü bir eğitim sitesi olan teachthought.com'a konuşan uzmanların bu konudaki ilk maddesi, öğretmenin hedefinin olması. Bir yere araçla seyahat ederken, yol işaretlerine dikkate eder, GPS ya da haritadan faydalanırız. Eğitimde de öğretmenin amaçları öğrenciler için bir yol tabelası, öğretim planlarıysa bir harita gibi. Bu nedenle öğretmenin hedefleri öğrencinin gideceği yolu belirler. Başarılı bir öğretmen plan yaparken ders müfredatında yaratıcılığa yer vermeyi asla unutmaz.



2- Amacının bilincindedir 



Amacının bilincinde olan öğretmen büyük resmi görür, sıkıcı ve zor günlerin üstesinden gelebilir. Onun gözleri bugünlerin ardında yatan başarıyı ve geleceği seçebilir.



3- Yaptıkları takdir edilmese de vazgeçmez



Hiçbir şey bir ders planının başında ter döküp öğrenciler için çalıştıktan sonra takdir edilmemekten daha kötü olamaz. Ancak öğrencilerden, yapılanlar için hemen olumlu tepki beklemek yanlış.



4- Öğrencilerini dinlemeyi ve cevaplamayı bilir



Bu öneri, öğrenci değerlendirmeleriyle ilgili. Bazen öğretmenler ne zaman, hangi durumda ne söylemeleri gerektiği konusunda şüpheye düşebiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken şeyse basit ve sıradan ifadelerden kaçınmak.



5- Pozitif tutum içindedir



Negatif enerji, yaratıcılığı yok eder. Aynı zamanda korku ve başarısızlığı besler. İyi bir öğretmen neşeli, canlı, enerjik olmalı. Pozitif öğretmenlerin öğrencileri de daha enerjik ve istekli olur.



6- Öğrencilerine inanır



Öğrencilerin, onlara inanacak birilerine ihtiyacı var. Yapabileceklerini görecek birilerine. Öğretmenler çıtayı yüksek tutmalı ve öğrencinin hata yapmasının kabul edilebilir olduğu bir alan yaratmalı. Bu onları öğretmenlerin beklentilerine ulaşması için motive eder.



7- Mizah anlayışıyla dikkat çeker



Zekâ kıvraklığı ve mizahın öğrenciler üzerinde kalıcı etkisi olur. Bu da stresi ve hayal kırıklığını azaltır. İnsanlara kendi durumlarını başkalarının gözünden görmesi için fırsat tanır. Mizah anlayışı öğrencilerde de aynı etkiyi yaratır.



8- Övgüleri güvenilirdir



Öğrenciler cesaretlendirilmeye ihtiyaç duyar. Fakat sahici olanlarına... Eğer bir öğrenci kapasitesinin yüzde 50'sini yaptığında övülüyorsa bu öğretmenin ve öğrencinin gelişimi için iyi sonuçlar doğurmaz. Aynı zamanda övgünün olmadığı bir sınıf ortamı da hiç iyi değildir. Burada önemli olan övgünün değerini iyi bilmek ve bunu öğrencilere sunarken biraz kıskanç olmak.



9- Nasıl risk alınacağını bilir



Risk almak, başarılı eğitim formülünün önemli bir parçası. Öğrencinin sınıfta yeni şeyler denerken öğretmenin risk aldığını görmesi ve başarısız olduğunda nasıl davrandığını gözlemlemesi çok önemli. Bu, en az ders vermek kadar önemli bir yol.



10- İstikrarlıdır



İstikrar bir şeylere saplanmak anlamına gelmiyor. Ne yapacağını söylüyorsan onun yapılıyor olması demek. Günlük duruma göre kuralları değiştirmek, bir projeyi orta yerinde iptal etmek, dün yapılacağı söylenen bir çalışmadan bir sonraki gün hiç söz etmemek yanlış.



11- İlham vericidir



İyi bir öğretmen öğrencilerine ilham verir, onları sürükler. Sadece kuru ifadelerle ders anlatmak yerine, konuları daha renkli kılar ve başka türlü anlatım yolları icat eder.



12- Tavsiye almaktan çekinmez



Başarılı bir öğretmen, kendisinden daha tecrübeli öğretmenlere danışır. Eksikliklerinin açığa çıkacağını düşünmek yerine, öğrencileri ve kendisi için kimi zaman fikir almayı bilir.



13- Ailelerle iletişim kurar



Aile ve öğretmen arasındaki işbirliği çocuğun başarısı için kritik önemde. Öğretmenlerin ailelerle iletişim yolları oluşturması gerekiyor. Bu sayede karşılıklı endişeler ortadan kaldırılabilir. Eğer aileler ve öğretmenler birlik olursa öğrencinin ihmal edilme riski azalır.



14- İşinden keyif alır



Bir öğretmenin işini sevdiğini anlamak çok kolay. Bitmek bilmez enerjisiyle dikkatinizi hemen çeker.



15- Öğrencilerinin ihtiyaçlarına uyum sağlayabilir



Sınıf sürekli gelişen bir organizma gibi. Yoklamalar, dersler... Öğretmen zaman zaman bu rutinden sıyrılmak ve öğrencileriyle uyumu geliştirmek için ders planlarını değiştirir.



16- Sınıfındaki değişiklikleri hoş karşılar



Evimizdeki düzenden sıkıldığımızda ve değişiklikler yaptığımızda kendimizi nasıl hissederiz? Aynı durum sınıf düzeninde de geçerli. Sınıfta yapılan kimi fiziksel değişimler öğrencinin ve öğretmenin isteğini arttırabilir.



17- Yeni ekipmanları keşfetmeye zaman ayırır 



Öğrencilerin, öğretmenlere göre teknolojiyle daha çok ilgilendiği bir gerçek. Bu nedenle teknolojiden korkmamak gerek.



18- Öğrencilerine psikolojik destek verir



Bazı günler öğrenciler ders almaktan daha çok psikolojik desteğe ihtiyaç duyabilir. Öğrenciyle ders öncesinde yapılacak bir konuşma, çok değerli.



19- Bilinmeyen durumlarda da rahat olur



Okul hayatında yaşanabilecek kimi ‘bilinmeyen durumlarda' öğretmenin rahat ve hazırlıklı olması çok önemli. Bilinmeyen durumlarda kontrolü elden bırakmaz.



20- Velilerin her eleştirisinden etkilenmez



Bazen veliler öğretmenin hatasını bulmak için hazır bekliyor. Başarılı bir öğretmen kendi yeteneklerinden eminse gelebilecek eleştirilerden etkilenmez.



21- Sınıfa eğlence getirir



Çok ciddi olmaya gerek yok. Bazı günler ‘eğlence' tek amaç olmalı. Öğrencilerin, öğretmenin de bir insan olduğunu görmesi lazım.



22- Bir bütün halinde, herkes için öğretir



Öğrenmek vakum gibi birdenbire olmaz. Depresyon, kaygı, zihinsel yorgunluk, ailenin durumu ve birçok farklı etken öğretim sürecini etkiler. Eğitimci tüm öğrencileri hesaba katar.



23- Öğrenmekten asla vazgeçmez



Başarılı öğretmen, öğrenmek için kendine zaman yaratan kişidir. Özellikle öğrencilerin ilgi alanlarına giren kimi konularda da bilgi sahibi ve güncel olmanın faydaları paha biçilemez.



24- Kalıpları kırmayı bilir



Bir öğretmenin kalıpları olabilir. 'Ben asla bunu yapmam' diyebilir. Fakat bu kurallar, bazen iyi bir öğretmen olma yolunda karşılaştığımız en büyük engellerdir. Başarılı bir öğretmen kalıplarını ne zaman kırması gerektiğini iyi bilir ve üzerine gider.



25- Kendi branşında uzmandır



Bu konudaki bir kriter de iyi bir öğretmenin kendi dalında uzmanlığı. Branşında geri kalmaz, öğrenmeyi elden bırakmaz. Aynı zamanda öğretim metodolojisine de hâkim olur.



Önder Öndeş'




   
2015-11-23
YORUM YAP
Yorumlarınız onaylandıktan sonra yayına verilecektir. Uygun görülmeyen yorumlarınız yayınlanmayacaktır. Yasal zorunluluk olarak yorum yapan ziyaretçilerimizin IP bilgileri kayıt altına alınacaktır. Teşekkürler...

  Bu yazıya ilk yorumu yapmak ister misiniz?



yazarın diğer yazıları