Bu sayfadaki içerik, Adobe Flash Player'ın daha yeni bir sürümünü gerektiriyor.

Adobe Flash player Edinin


GÜNDEM POLİTİKA DÜNYA EKONOMİ SPOR 01 Mayıs 2016
Mustafa KOCA
Mustafa KOCA kimdir?
1955 Yılında Mersin, Musalı Köyü'nde doğdum. ODTÜ Kimya Mühendisliği Fakültesinden mezunum. Tarımda ve Gıdada kullanılan Kansere neden olan Kimyasallara şiddetle karşıyım... Çocuklarda Zihinsel Gelişimin yapılandırılmasını anlatan KELEBEK TERBİYECİSİ ve tarım uygulamaları ile kanser arasındaki ilişkiyi anlatan TOPRAĞIN ÖLÜM ÇIĞLIĞI isimli yayınlanmış iki tane kitabım var... Yerel Gazetelerde KANSERLE ilgili çok sayıda makalem yayınlandı...
Email: [email protected]
  YAZARIN SAYFASI
Sağlık Konusunda Bilgi Kirliliğine Dikkat!
SAĞLIĞINIZ İÇİN REHBERİNİZ, KENDİ AKLINIZ OLSUN!    

Sağlık üzerine o kadar çok spekülasyon yapılıyor ki; sürekli olarak akıllar karışıyor, sağlık sorunları artıyor, bir panik ortamı yaratılıp insanlar ne yapacaklarını bilmez hale getiriliyor. Sakin olun, yazdıklarımı sonuna kadar okursanız panik yapmanıza hiç gerek olmadığının da farkına varırsınız.

  70 derece sıcaklığa kadar ısıtılmış tüm besinler yapısal bozulmaya uğrar. Pişirilmiş bitkilerden vücudunuz için yalnızca mineral desteği sağlarsınız. Isıl ortamda pişirdiğiniz besinlerden vitamin ve enzim desteği sağlayamazsınız. Bir beslenme uzmanı size 40 çeşit bitkinin bir arada pişirilmesiyle muhteşem bir çorba sunmuştu. Bu çorbanın faydalarını anlata anlata bitirememişti. Uzman arkadaşımız çorbasının faydalarını anlatırken eşime  ‘'Keşke bu besinleri çorba yapmak yerine salata yaptığını anlatsaydı'' dedim.

  40 tane bitkiyi bir çorba içerisinde buluşturmak elbette güzeldi. Bu kadar bitki bir çorba içerisinde buluşursa, o çorba mineral yönüyle zengin bir çorba olur, böyle bir çorba da iyidir. Unutulmamalıdır ki o çorbadan alınacak minerallerin metabolizmaya katılması için bitkilerin yapısında bulunan tüm mineral ve enzimler bozuldu, dolayısıyla alınacak minerallerin bir kısmı boşa gitmiş olmadı mı? Oysa 40 bitki çiğ olarak salataya katılmış olsaydı vücuda en az 400 değişik enzim ve 40 bitkinin yapısında bulunan tüm vitaminler alınacaktı.

   Bu paragrafı okuduğunuzda tamamen doğru olduğunu düşünebilirsiniz. Yukarıdaki paragraf kısmen doğru, ama eksikleri var. Salatayı taze tüketirseniz içeriğinde yeterince faydalı bakteri bulunmayabilir, bu nedenle salatayı dinlendirip tüketmek daha çok yarar sağlar. Ayrıca çürük meyvelerin küflü kısımlarını temizleyip probiyotiklenmiş kısımlarını salatada sirke yerine kullandığınızda salatanızın faydası daha da artacaktır. Böyle bir uygulamaya ilk başladığınızda damak zevkinize uymayabilir, zaman içerisinde alışırsınız ve vazgeçilmez bir lezzet haline gelecektir.

  Bağırsaklarınızdaki probiyotikler beslenebildikleri sürece varlıklarını sürdürebilirler. Beslenemediklerinde ya yok olurlar, ya da miktarı çok olan bakteriler tarafından baskılanırlar. Bir meyve tezgahlarda görülmeye başladığında muhtemelen o meyvenin sindirimini sağlayacak bakteriler bağırsaklarınızda olmayacaktır. Eğer tükettiğiniz meyvelerden yüksek oranda fayda sağlamak istiyorsanız kısmen çürümesine izin verin, meyve üzerindeki küfü temizledikten sonra çürümeye başlamış kısmıyla birlikte tüketin.

  Özellikle yurtdışından gelen, ülkemiz coğrafyasında yetişmeyen mango, ananas, Hindistan cevizi gibi meyvelerin bağırsaklarımızda bakterilerinin bulunuyor olması çok zor bir durumdur. Tüketme alışkanlığınız olmayan meyveleri kısmen çürüttükten sonra çürüğüyle birlikte tüketmeniz sağlayacağı fayda açısından oldukça önem taşır.

  Her insan özel olduğu gibi metabolizma faaliyetleri de farklı farklıdır. Her insanın metabolizması sonsuz sayıda farklı parçadan oluşan bir puzzle gibidir. Metabolizmanın verimliliği puzzlenin parçalarının yerli yerine yerleştirilmesiyle sağlanır. Her insanın vücudundaki eksik parçalar birbirlerinden farklıdır. Genel anlamdaki yaklaşımlar sizin bünyenize uymayabilir. Dolayısıyla kategorize edilmiş uygulamalar size zarar verebilir.

  Geçtiğimiz dönemlerde ‘'KİLO VERMEK İÇİN DİYET YAPMAK İNTİHARDIR'' başlıklı bir yazı paylaşmıştım. Eğer metabolizma faaliyetlerinizi sonsuz parçadan oluşan puzzle gibi düşünürseniz, diyet yapmak metabolizmayı daha çok bozmaktan başka bir işe yaramaz. Geçtiğimiz günlerde ilk defa bir hekim arkadaşımız kilo vermek için diyet yapmanın yanlış olduğunu açıkladı. İlk defa konunun uzmanı olan bir arkadaşımızın yaptığı açıklamayı alkışlama gereği duydum.   

  Yalnızca ülkemizin değil, dünyanın da sayılı zenginlerinden olan merhum Mustafa Koç'un mide küçülttürmek gibi bir yanlışa sürüklenmesini gerçekten çok yadırgadım.  Galileo dünya yuvarlak derken, krallığa yakın bilim adamları dünyanın tepsi gibi olduğunu savunuyorlardı.  Mevcut durum da biraz böyle galiba.

  Siz siz olun duyduğunuz her şeyi sorgulayın!

  Beslenme ile ilgili öneride bulunan kişinin akademik kariyeri,  yaşı, eğitim durumu ne olursa olsun sizin ihtiyacınız olan puzzle parçası size özeldir.

  Duyduklarınızı sorgularken de temel başvuru kriteriniz ‘'atalarımız nasıl beslenirdi?'' sorusunun cevabı olsun.

  Saygılarımla



   
2016-02-10
YORUM YAP
Yorumlarınız onaylandıktan sonra yayına verilecektir. Uygun görülmeyen yorumlarınız yayınlanmayacaktır. Yasal zorunluluk olarak yorum yapan ziyaretçilerimizin IP bilgileri kayıt altına alınacaktır. Teşekkürler...

  Bu yazıya ilk yorumu yapmak ister misiniz?



yazarın diğer yazıları
- Sağlığınız için bir kez okuyun...