Bu sayfadaki içerik, Adobe Flash Player'ın daha yeni bir sürümünü gerektiriyor.

Adobe Flash player Edinin


GÜNDEM POLİTİKA DÜNYA EKONOMİ SPOR 23 Ağustos 2016
Fevzi GÜNENÇ
Fevzi GÜNENÇ kimdir?
1940 yılının şıra zamanında, 1 Eylül Dünya Barış Gününde Gaziantep’te doğmuşum. Öğretmenlik, metin yazarlığı, tiyatro oyunculuğu, gazetecilik, öykücülük yaptım. Sayısı 50’yi aşan sahne için çocuk oyunu, bir o kadar radyo oyunu, çocuk romanları, yüzlerce çocuk öyküsü, çocuk şiirleri yazdım. İlgi alanım çocuk edebiyatı. Ama toplumsal olaylara da duyarsız kalamadığım için sıklıkla köşe yazıları yazıyorum. Erişkinler için yazdığım edebi yapıtlarım da var. Bu bağlamda 1991 yılında Orhan Kemal Öykü Ödülü birinciliğini kazandım. Ödüller aldım bir yığın... Ulusal bir gazeteden Emekli oldum. İki çocuğum var. Ayıp olur öbürlerini saymazsam: kendileri için yazdıklarım da çocuklarım değil mi? Dünyanın dört bir bucağındaki sarı, kara, beyaz, kızıl derili olan kimileri kurşunlardan, bombalardan, kimileri açlıktan, susuzluktan, ilaçsızlıktan ölen düşlerinde bile gülemeyen, daha yaşamanın ne olduğunu anlamadan, ölen çocuklar öldüklerini bile bilemeyen çocuklar benim çocuklarım değil mi?
Email: [email protected]
  YAZARIN SAYFASI
GASET'ten Bahar'a Veda, Yaz'a Merhaba!
Gaziantep Kültür Sanat Edebiyat Derneği GASED için 'Şiir Derneği' diyorlar. Desinler, kötü bir şey değil ki şiir. Bu derneğin kurucusu, eski Vali Yardımcılarımızdan Gökhan Veli Kişioğlu'ydu.
Hayatımda onun kadar hoşgörülü başka bir devlet adamı tanımadım,' desem yeridir.
Ne yazı ki Veli Kişioğlu'nun tayini çıktı ve hem derneğindeki şair dostlarını hem de Gaziantep'lileri boynu bükük bırakıp gitti. Zaman zaman haber alıyorduk kendisinden ama epeydir iletişimimiz kesildi. Bir telefonla olsun sesini duymak güzeldi Veli başkanımızın.

O gidince tüm aktiviteyi Derneğin Başkanı Ali Atalar devraldı. Ali bey oldukça girişken biri. Dernek adına çok sayıda kültürel etkinliğe imza attı. GASED'in adını yurt dışına kadar taşıdı. İnsanlar yoruluyor. Ali Atalar da yoruldu. Derneğin yönetimini Kemal Polat'a bırakarak Bakır Müzesine kapandı.

Biliyor olmalısınız bu özel müzenin kurucusu ve sahibidir Atalar. Kendini müzesine öylesine kaptırdı ki, başkanlığını yaptığı derneğe üye olarak bile uğramaz oldu. Kemal bey ise onun yerini doldurmak için olağanüstü çaba gösterdi, göstermeyi sürdürüyor.

Derneğin yayın organı 'Basamak' onun zamanında dünyaya geldi. Basamak'ın yayın yönetmeni Pınar Atay az çaba göstermiyor dergi için.

GASED'in yeri Sanayi Odasının Burç İş Hanındaydı. Dernek buradan çıkmak zorunda kalınca Şair Bilge Kazaz devreye girdi. Bu üyemiz çaba göstererek GASED'e yeni bir yuva buldu.

Derneğin yeni yuvası Muammer Aksoy Caddesi Göğüş sokakta, Yüksek Mimar Kemal Küçükcan'ın yeri. Küçükcan, GASED'ten bir kuruş talep etmeden söylediğim adresteki apartmanın alt katının kapılarını 'Şairler Derneği'ne açtı.

Hem de elektrik, su, kaloriifer giderlerini de kendisi üstlenerek yaptı bunu. Dahası var, Küçükcan Derneğin yayın organının basım masraflarının önemli bölümünü ödemeyi de üstlendi. GASED üyeleri ona nasıl teşekkür eder, olan gönül borçlarını nasıl öderler bilmiyorum.

 Bu özverili insan, Derneğin yönetim kurulunda da görev aldı.  Denek başkanlığını üstlenen Kemal Polat'ın yanısıra yönetim kurulunda Pınar Atay gibi şair yazarlar da var.

Biz GASED'in tek dernek simgesi olduğunu sanıyorduk. Meğer Gaziantep'de bir de kardeş GASED daha varmış. Bu kardeş GASED'in açılımı şöyle: Gaziantep Sağlık Elemanları Derneği. Bizim onlardan haberimiz oldu ama onların bizim GASED'den haberleri var mı acaba?

Yoksa da şimdi öğrenmiş olsunlar. Kardeş derneklerinin etkinliklerinde görünsünler. En azından her ayın ilk cumartesi günü saat 14.00'te başlayan şiir akşamlarını onurlandırsınlar, güç birliği yapsınlar. Güç birliği iyidir.

Madem şiir akşamlarından söz ettik, geride bıraktığımız bahar mevsiminin son şiir etkinliğinden de söz edelim bari. 'Bahara veda, Yaz'a Merhaba' adını verebileceğimiz bu şiir gününde üyeler şiirlerini okudu. Özellikle de teatral sunumuyla şiirlerini paylaşan toplumcu şair Süleyman Kılıç çok beğeni kazandı.

Kemal başkanın olmadığı zamanlarda korsan olarak mikrofonu ele geçirip oturumu güzelden de güzel yürüten, bunu yaparken de yakıştırma fıkralarıyla izleyenleri kahkahadan kırıp geçiren bir şiir dostu daha var:

Fethi Göğüş... Fethi kardeşimizin dağ dayısı tavşan amcasıdır. Nerede bir sanatsever, şair kokusu alsa orada bitiverir. Kentimizdeki bir çok sanat etkinlerini üstlenen yöneticilerin gönlünü kısa zamanda çalmayı başaran o'dur. Bu kez de öyle yapmış, GASED'in şiir etkinliğine bakın kimleri taşımıştı:

Vali Yardımcısı Memet Ünlü, Maliye Müfettişi Sıtkı Karslıoğlu, Defterdarlık Muhasebe Müdürü Fatma Bodur; müdür yardımcısı Mehmet Özey... Gizli şairleri keşfetme ustası olan Göğüş, bu konuklara da saklı şiirlerini okutturmayı başardı.

GASED'in etkinliğine bu ay renk katan biri daha vardı: Film yapımcılarının Kültür Danışmanı olan Serdoğan Yıldız... O da Gaziantep'imize çekim yapmak üzere gelen Karen Film'in sahibi Fatma Çatık'ı, Oyuncu Sorumlusu Hamide Egesoy'u şairlerle tanıştırdı. İzleyenler, Serdoğan'ın da, filmcilerin de şiirlerini beğeniyle alkışladı.

GASED, yaz boyunca tatilde olacak. 3 Eylül'e denk gelen ilk Cumartesi yine saat 14.0'te bu kez Güz şiirleriyle buluşma olanağı bulacağız. Ayda bir gün olsun şiirle yaşamak istiyorsanız GASET'e buyurun. Şiirdir insanlara dostluğu, barışı, kardeşliği, savaş karşıtlığını ve tüm güzellikleri taşıyan. Haydi Gaziantep'in şiir severleri, havasız, susuz kalın ama şiirsiz kalmayın.



   
2016-06-22
YORUM YAP
Yorumlarınız onaylandıktan sonra yayına verilecektir. Uygun görülmeyen yorumlarınız yayınlanmayacaktır. Yasal zorunluluk olarak yorum yapan ziyaretçilerimizin IP bilgileri kayıt altına alınacaktır. Teşekkürler...

  Bu yazıya ilk yorumu yapmak ister misiniz?



yazarın diğer yazıları