Bu sayfadaki içerik, Adobe Flash Player'ın daha yeni bir sürümünü gerektiriyor.

Adobe Flash player Edinin


GÜNDEM POLİTİKA DÜNYA EKONOMİ SPOR 22 Eylül 2013
Osman TATLI
Osman TATLI kimdir?

Email: [email protected]
  YAZARIN SAYFASI
Neden Türkiye Sineması?
Adlandırmalar geneli kuşatmalıdır. Adlandırmalar sınırlı olanı değil, sınırsız yani geneli içine almalıdır. Türkiye'de yıllarca devletin istediği doğrultu da yapıldı. Bağımsız kurumlar yetersiz olması ya da söz sahibi olmamaları da eklenince her şey devletin istediği şekilde oldu. Bunlardan en önemli handikap birçok alanda Türk isminin kullanılmasıdır. Sosyal adaletsizliğin en büyük göstergesi olan bu durum sinemada da kendisini gösterdi. Sinema, Türkiye'de devlet desteği almayan bir sektör olmamasına rağmen devletin çizdiği sınırları da aşamamıştır. Adeta devlet, gizliden gizliye sinemayı yönlendirmiştir. Sinemamızın gelişim çizgisine bakıldığında bu garip durum fark edilecektir. İster devlet doğrudan ister dolaylı sinemayı yönlendirmiş olsun olmasın, sinemamızı siyasi gelişmelere paralel hareket ettiği gerçeğini değiştirmemesidir.

Sinemanın, seyirci üzerinde etkisi bilindiğinden olsa gerek, sinemamız halk kitlelerini kültürsüzleşme politikası gütmesi ve toplumu kutuplara ayırma gayreti sinemanın masumiyetini ortadan kaldırmaktadır. Sinemamız hiçbir konu da masum değildir. gerekçeler ne olursa olsun sinemamız bağımsız bir kimliği olmamıştır.

Sinemamızın en büyük handikaplardan biri adlandırılmasıdır. Sinemanın daha ilk gününde sinemaya emek verenler, sinemanın gelişimine katkı verenler sadece Türkler olmamasına rağmen nedense Türk sineması olarak adlandırılmış ve böyle kabul görmüştür. Devlet politikasının faşizan tutumu, doğrudan sinemaya yansımış ve adlandırma dar bir anlamda yapılarak, toplumun ve sinemanın emekçilerine haksızlık yapılmıştır. Devletin asimilasyon politikası sinemamızda da kendisini fazlasıyla hissettirmesinin en güzel örneği adlandırmadır. Böylece toplumu oluşturan diğer etnik yapılar yok sayılmıştır. Yok sayılmakla beraber özellikle muhafazakarların ve Kürtlerin sinemadan uzak tutulmuşlardır. Sinema alanında bir şeyler yapmak isteyenler ya dışlanmış ya da baskı görmüşlerdir.

Sinemamızda bu utancın giderilmesi adına ve sinemanın bağımsızlaşıp halkın geneline mal edilmesi adına sinemamızın adlandırılması Türk Sineması değil, TÜRKİYE SİNEMASI olarak adlandırılmalıdır. Böylece sinemamız bir kesimin değil, halkın sineması olacaktır. Türk sineması adlandırılması yetersiz ve kusurlu bir adlandırmadır. Yıllarca acı çeken bu halka, acıları hatırlatılmaması adına, açılımın gerçekten hedefine ulaşması için eskiye dair adlandırılmaların değişmesi gerekmektedir. Bunlardan bir tanesi de sineman alanında yapılması gereken bir değişikliktir. Dünyanın hiçbir yerinde sinema bir ırkla anılmamaktadır. Hiçbir ırk adına ne sinema ne de sanat yapılmaktadır. Neden dünya sahnesinde böyle bir çalışma vardır. Bu sadece bize özgüdür.

Sinema, marjinal düşüncelerin ürünü olamayacak kadar evrenseldir ve kültürün bir parçasıdır. Ve kültürleri sadece bir ırk oluşturmaz. Kültür halkın ortak malıdır. Ve bizim halkımız bir ırktan oluşmamaktadır. Üzücü olan bir durum vardır maalesef sinemamızın köşe taşlarını Türkler tuttuğundan bu alanda sıkıntılar yaşanmaktadır. Geçmişte yaşananlar bugün devam etmektedir.


www.osmantatli.com.tr

[email protected]



   
2013-09-20
YORUM YAP
Yorumlarınız onaylandıktan sonra yayına verilecektir. Uygun görülmeyen yorumlarınız yayınlanmayacaktır. Yasal zorunluluk olarak yorum yapan ziyaretçilerimizin IP bilgileri kayıt altına alınacaktır. Teşekkürler...

  Bu yazıya ilk yorumu yapmak ister misiniz?



yazarın diğer yazıları
- Umutsuz Ev Kadınları
- Urfa'da Eğitim Aldatmacası
- İnsan Ne Kadar İğrenç Olabilir?
- Kürdistan Sineması ve Türkiye Sineması
- Neşeli Hayat Hayata Yabancı
- Yanlı ve eksik televizyon eleştirisi
- Ulusalcılar ve Kemalistler Ne İstiyor?
- Türk Sineması ve Din
- Dershanelere Dikkat!
- Dershane Seçimi Yaparken...
- Erkekler Neden Kadınlardan Korkar
- Yanılsama:Tanrı
- Aşktan da Üstün
- Batı, Müslümanlar ve Güven Sendromu
- Türkiye Neden Savaşa Girmez?
- Sivil İtaatsizlik, İhvan ve Türkiye..
- Uzak İhtimal Müslümanlara Yakışmadı
- Akla Zarar Filmler
- Hollywood Sinemasının Şifreleri-II
- Ey Sevgili!