Bu sayfadaki içerik, Adobe Flash Player'ın daha yeni bir sürümünü gerektiriyor.

Adobe Flash player Edinin


GÜNDEM POLİTİKA DÜNYA EKONOMİ SPOR 06 Temmuz 2014
Cem Ali YAMAN
Cem Ali YAMAN kimdir?
Sosyal Hizmet Uzmanı Yalova Bölge Gazetesi,Yalova Atakent Gazetesi, Yalova Çizgi Gazetesi ve de Akkentte köşe yazıları yazdı.
Email: [email protected]
  YAZARIN SAYFASI
Şiddetin Farklı Boyutu: Mağdur Erkekler
Bu ana kadar şiddet konusunda genel gündem kadına dönük ele alındı ve toplumca kadına dönük bir ajite yaratılmaya çalışıldı. Yanlış anlaşılmak istemem kadını güçlendirmek yerine onu dar kalıba hapsedilme çabalarına dönük bir isyanım var!

Her neyse daha önce ki yazılarımda kadına yönelik şiddeti sert bir şekilde eleştirdim ve çözüm noktasında kendimce birkaç model sundum. Fakat şimdi filmi tersten okumaya dönük bir yazı kaleme alacağım. Yani erkeğin şiddet gördüğü bir durumdan bahsedeceğim.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ‘Erkek Sığınma Evlerinin' açılacağının haberi kimi kadınlar ve erkekler tarafından durum pek anlaşılmamış olacak ki anlamsız bulundu. Erkeğin bir kadın tarafından ne şekil bir şiddete maruz kalabileceği noktasında bir muamma yaratıldı. İşte tüm bu kafalarda ki karışıklıkları gidermek için 2001 yılında ‘ŞEFKAT-DER' tarafından Konya ve İstanbul'da kurulmuş Erkek Sığınma Evi durum raporlarına bakalım: Erkeğin ne gibi şiddete maruz kaldığı ve neden ihtiyaç duyulduğunu anlamaya çalışalım.

‘ŞEFKAT-DER' 13 yılda 5 bin erkek sığınma evinde kalmış.Ve genelde uğradıkları şiddet eşinden, kayın validelerinden, kayın biraderinden psikolojik şiddet ve tehdit görmüşlerdir. Ve şiddet genel itibariyle psikolojik ve tehdit olsa da fiziksel mağduriyetlerinde kaçınılmaz olmuştur.

Erkekler de dışlanıyor!

Karısından dayak yiyen veya şiddet görmüş erkeğin Erkek Sığınma evlerinde kalıyor olması toplum nezdinde rencide edilmekte, küçük düşürülmektedir. Erkeğin geçmişten günümüze toplum tarafından yüklediği rol ve model incelediğimiz de Erkek adam güçlüdür. Erkek adam ekmeğini taştan çıkartır! Erkek adam ağlamaz gibi yargılar erkeği psikolojik olarak  kendisine zarar vermekte veya  çevresi tarafından baskı ya da şiddet görmesine neden olmaktadır.

Sığınma evlerinde kalan erkeklerin çalışma ortamlarında (devlet,  özel) dışlanmaya maruz kaldıkları tespit edilmiştir.

Erkeklerin eşleri tarafından maruz kaldığı psikolojik şiddet unsurları ise:

Sen ne biçim erkeksin! Hala iş bulamadın mı? Milletin kocası neler yapıyor! Beni kimler istedi de gitmedim kala kal sana kaldım! Ailem olmasa açlıktan ölürdük! Çocuklarımı alır giderim bir daha göstermem. Televizyona çıkar seni rezil ederim şeklinde tehdit ve baskı uyguladıkları belirlenmiştir.

Neden Erkek Sığınma Evi?

Şiddetin dil din ırk mezhep yaş ayrımı olmadığı gibi cinsiyet ayrımı da yoktur. Bu bağlam da şiddeti ve mağduriyetliği az ya da basit olarak algılanmamalı, hızlı bir şekilde müdahalede bulunulmalı ve önlem alınmalıdır. İşte bu çerçeve de Erkek Sığınma evleri alışıla geldiğimizin dışında bir kavram ya da bir model olsa da yukarıda ifade ettiğim mevcut problemler açısından bir dayanak, güvence olarak görülmektedir.

Hülasa: Şiddeti önleme noktasında cinsiyeti değil ‘İnsanlığı' ön plana çıkarmalı ve kadın ya da erkek, mağdur:insan anlayışıyla yaklaşmalıyız.Vesselam..


   
2013-10-24
YORUM YAP
Yorumlarınız onaylandıktan sonra yayına verilecektir. Uygun görülmeyen yorumlarınız yayınlanmayacaktır. Yasal zorunluluk olarak yorum yapan ziyaretçilerimizin IP bilgileri kayıt altına alınacaktır. Teşekkürler...

  Bu yazıya ilk yorumu yapmak ister misiniz?



yazarın diğer yazıları