Bu sayfadaki içerik, Adobe Flash Player'ın daha yeni bir sürümünü gerektiriyor.

Adobe Flash player Edinin


GÜNDEM POLİTİKA DÜNYA EKONOMİ SPOR 06 Temmuz 2014
Salih Sedat ERSÖZ
Salih Sedat ERSÖZ kimdir?
1956 Konya Akören doğumluyum. Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Biyoloji bölümü mezunuyum. 4 yıl gazetecilik, 15 yıl öğretmenlik ve idarecilik, 1 yıl Konya İl Kültür Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediyesinde 16 yıl Genel Sekreter Yardımcılığı ile Daire Başkanlığı görevlerinde bulundum. 1978 yılından itibaren Türkiye’de Yarın ve Merhaba gazetelerinde yazdım. Bir yıldır da Memleket gazetesinde yazıyorum. Evli ve 4 çocuk babasıyım.
Email: [email protected]
  YAZARIN SAYFASI
Çözüm, eğitimin tamamen özelleştirilmesidir
Dershane tartışması bütün hızıyla sürüyor. Tartışma normal seyrinden çıkıp hükümet- cemaat tartışmasına döndü. Şayet bu tartışmaya taraf olarak katılır isek, 'İsrail'den izin alınmadan yapılan Mavi Marmara seferi otoriteye başkaldırıdır' diyen, 'Ölen İsrailli çocuklar gözümde tülleniyor' diyen, başörtüsünü teferruat olarak değerlendiren ve 'dinler arası diyalog' programlarıyla tevhid dini ile teslis dinini eşit derecede gören anlayışın yanında yer alamayız. Ayrıca bütün manevi değerlerimizi yok etmek için düzenlenen 28 Şubat döneminde sesleri çıkmadığı halde bugün kıyametler kopartan bu zihniyeti anlamak ve onaylamak mümkün değildir.

Ancak, benim eğitimci kimliğim mevcut Eğitim Sistemi içinde dershanelerin kapatılmasını doğru bulmuyor. Konuyu taraf olarak değil, eğitimci gözüyle değerlendirdiğim zaman dershanelerin kapatılması ile daha da adaletsiz bir sonuç ortaya çıkacağına inanıyorum.

Dershane borcundan dolayı meydana gelen birkaç intihar olayı ve başarılı öğrencileri bünyesine alan dershanelerin bu başarıyı sahiplenmeleri kapatma gerekçesi olamaz. Zira vergi borcundan dolayı veya kredi kartı borcundan dolayı da intihar olayları yaşanmaktadır. O takdirde bunları da yasaklamak gerekir. Ülkemizde başarıyı sahiplenmeyen kurum ve şahıs ise yok denecek kadar azdır.
 

Dershanelerin özel okula dönüşmesi olayına gelince, dershanelerin ancak %7 sinin özel okul şartlarını taşıdığı belirtiliyor. Diyelim ki tamamı özel okula dönüştü. Özel okullar paralı olmayacak mı? Paralı olduğu için kapatılan dershanelerin yerini bu defa paralı özel okullar almış olmayacak mı?

Hizmet alımı yolu ile bu özel okullara alınan öğrencilerin bedelleri devlet tarafından karşılanırsa bu takdirde de, devlet okullarında okuyan öğrencilerin aleyhine adaletsiz bir durum ortaya çıkmayacak mı?

Gerek liselere gerekse üniversitelere girişte sınav devam ettiği müddetçe dershanelere olan ihtiyaç devam edecektir. Dershaneler kapatıldıktan sonra, birkaç dersten de olsa takviyeye ihtiyaç duyan bir çocuk, bu ihtiyacını gidermek için özel ders almaya mahkûm olacaktır. Bu durumda özel ders alma imkânı olmayan aileler aleyhine büyük bir adaletsizlik söz konusu olacaktır.

Diyelim ki sınavlar da kaldırıldı ve bir üst okula girmek için okul başarısı dikkate alındı. Bu durumda da, yine bilhassa özel okullarda okuyan öğrencilere verilen şişirilmiş notlar, diğer öğrenciler aleyhine büyük adaletsizlik oluşturacaktır. 

Özel derslerin 1 saatliğine ödenecek olan bedelin, dershanelerin bir aylık ücretine tekabül eden oluşumların olmayacağına ve yazdığım olumsuzlukların meydana gelmeyeceğine inansam kapatılmayı herkesten çok ben desteklerim. Ama adım gibi biliyorum ki, dershanelerin kapatılması bu ihtiyacı yok etmeyecek, yerini ancak elit tabakanın yararlanacağı gayri resmi özel oluşumlar alacaktır.

Peki bu durumda ne yapmak gerekir ve çözüm nedir? Bu problemin tek çözümü vardır, o da eğitimin tamamen özelleştirilmesidir. Devlet eğitim hizmetinden çekilecek, teftiş ve denetim görevini üstlenerek eğitim sistemini tamamen özelleştirecektir. Okul yapmayacak, öğretmen maaşı ödemeyecek ve eğitim masrafı olmayacak olan devlet, tüm okullardan eşit ve dengeli bir şekilde hizmet alımı yapacaktır. Bu durum hiç kimse aleyhine bir adaletsizlik oluşturmayacak ve dershanelere de ihtiyaç kalmayacaktır. Zira dershanelerin yaptığı hizmeti, her okul kendi bünyesinde kendisi yapacaktır.   

Dershanelerin kapatılması, siyasi olarak değil de, eğitim açısından ele alınıyorsa bütün bunlar düşünülerek karar verilmelidir. Şayet konunun görünmeyen başka bir nedeni varsa onu bilmeyiz. Orası bizi aşar.


   
2013-11-28
YORUM YAP
Yorumlarınız onaylandıktan sonra yayına verilecektir. Uygun görülmeyen yorumlarınız yayınlanmayacaktır. Yasal zorunluluk olarak yorum yapan ziyaretçilerimizin IP bilgileri kayıt altına alınacaktır. Teşekkürler...

  Bu yazıya ilk yorumu yapmak ister misiniz?



yazarın diğer yazıları