Bu sayfadaki içerik, Adobe Flash Player'ın daha yeni bir sürümünü gerektiriyor.

Adobe Flash player Edinin


GÜNDEM POLİTİKA DÜNYA EKONOMİ SPOR 06 Temmuz 2014
Gürbüz BATTAL
Gürbüz BATTAL kimdir?
1951 Sarıkamış Yeniköy doğumlu. 1969 yılında Kars Kâzım Karabekir İlköğretmen Okulu’ndan mezun oldu. Manisa’da 37 yıl sınıf öğretmenliği yaptı. 2006 yılında emekli oldu. 6 yıldır Manisa Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi'nde sınıf öğretmenliği yapıyor. Evli, üç çocuk babası, dört torun dedesi.
Email: [email protected]
  YAZARIN SAYFASI
Kriptolu Telefonlar
24 Şubat 2014 Pazartesi akşam saatlerinde Başbakan Erdoğan ile oğlu arasında geçtiği iddia edilen uyduruk montaj bir ses kaydı bomba gibi gündeme düştü.

Erdoğan fobisi, iliklerine kadar işlemiş kesimler bu kayda balıklama dalarak Başbakan'ın yolsuzlukların başı olduğu algısı oluşturmak için sosyal medyayı sonuna kadar kullandı. Sessiz bir çoğunluk ise bu ses kaydına şüphe ile yaklaştı.

Çok geçmeden ABD'de ve yurdumuzda yapılan incelemeler sonucu bu ses kayıtlarının acemice montajlanarak düzenlendiği açıklaması geldi. Başbakan Erdoğan'ın kriptolu telefonların dinlendiğini açıklamasından sonra gözler kriptolu telefonlara çevrildi.

Başbakan ve devlet erkânı kriptolu telefon kullandığına göre nasıl oluyor da kriptolu telefonlar dinlenebiliyor. Bu haftaki yazımda bu konuyu irdelemeye çalışacağım. Normal telefonlar kolayca dinlendiğinden devlet erkânına, dinlenmesi mümkün olmadığı öne sürülen kriptolu telefonlar dağıtıldı. Ayrıca dinlenme korkusu taşıyan birçok kişi de kriptolu telefon alıp kullanmaya başladı.

Kriptolu telefon dağıtılan devlet erkânı arasında Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanlar Kurulu Üyeleri, TBMM Başkanı, Genelkurmay Başkanı, Mit Müsteşarı ile üst düzey bürokratları sayabiliriz.

Kripto, gizli, saklı veya şifrelenmiş kelimelerin yerine kullanılan Yunanca bir terimdir. Kriptolu telefonlar ise, dinlemeleri engelleyebilmek için üretilmiş telefonlardır. Bu telefonlar, şifreli iletişime izin verecek şekilde tasarlanmışlardır.

Görüşmeleri sır gibi saklıyorlar. Bu telefonlar, şifreleme ve şifre çözme işlemini gerçekleştirmek için kriptografik bir çipe sahiptirler ve çok gizli devlet sırları ifşa olmasın diye kullanılıyor.

Kriptolu telefonun kullanılabilmesi için her iki telefonun da kriptolu olması gerekir. Kriptolu telefonların çalışma sistemine gelince, bu telefonlar, ses dalgalarını kripto bölümünde şifreleyerek karşıya iletir. Karşıdaki telefon da kriptolu olursa bu şifreleri algılayıp dinleyiciye ses olarak sunar. Yani iletilen ses dalgaları şifreli halde iletilir. Kriptolu telefonlar, sinyalleri şifrelemek için algorimatlar kullanır. Bu yüzden şifreleri çözmek çoğu zaman imkânsızdır.

Tüm parametreler bir kez kullanılır ve ardından hafızadan silinir. Bu yüzden bu konuşmaların kodları çözülemez. Telekomünikasyonun gelişmesiyle istihbarat ajansları ve birçok kuruluş askeri, siyasi ve ekonomik bilgileri ele geçirebilmek için telefonları dinleyecek teknolojiler üretmişlerdir.

Bazı uzmanlar kriptolu telefonlara herhangi bir yazılım yüklenmesinin mümkün olmadığını bildirirken TÜBİTAK tarafından dağıtılan telefonların 3 portu boş bırakılarak dinlenmeye müsait hale getirildiği bildiriliyor.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, dinlenmede rolleri olan 5 TÜBİTAK görevlisinin görevlerinden alındığını açıkladı.

Kanunsuz dinlemelerin son bulması dileğiyle kalın sağlıcakla...

   
2014-03-03
YORUM YAP
Yorumlarınız onaylandıktan sonra yayına verilecektir. Uygun görülmeyen yorumlarınız yayınlanmayacaktır. Yasal zorunluluk olarak yorum yapan ziyaretçilerimizin IP bilgileri kayıt altına alınacaktır. Teşekkürler...

  Bu yazıya ilk yorumu yapmak ister misiniz?



yazarın diğer yazıları